Dostupni linkovi

Od Vlade Crne Gore zatraženo da obezbijedi dovoljno životnih namirnica


Prizor iz jednog maloprodajnog objekta u Baru, 3. mart 2022.
Prizor iz jednog maloprodajnog objekta u Baru, 3. mart 2022.

Nakon što je ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović saopštio da se Crna Gora zbog inavazije Rusije na Ukrajinu može suošiti sa nestašicom brašna i ulja, reagovala je bivša ministaraka ekonomije Dragica Sekulić i pozvala je Vladu da obezbijedi dovoljne količine osnovnih životnih namirnica.

"Sad već krajnje ozbiljno, ne iz pozicije poslanice već iz pozicije nekoga ko zna kako funkcioniše naše tržište i kakve su mu mogućnosti, apelujem na Vladu koja je još u mandatu da obezbijedi dovoljne količine osnovnih životnih namirnica i o tome obavijesti građane", navela je Sekulić u četvrtak 3. marta, na Tviter nalogu.

Vladi Crne Gore izglasno je nepovjerenje 4. februara.

Stijović je 2. marta rekao da se očekuje da dođe do problema u nabavci brašna, žitarica i ulja kada se Rusija u potpunosti isključi iz SWIFT modela plaćanja.

"Tada očekujemo da ćemo imati problem u snadbijevanju, koji se neće odmah odraziti na Crnu Goru, ali u narednih par mjeseci u zavisnosti od ratnih dejstava pitanje je kako će odraziti na nas", rekao je Stijović.

SWIFT sistem predstavlja vodeću komunikacionu platformu koju koriste banke i druge institucije za brzo i sigurno izvršavanje međunarodnih plaćanja.

Stijović je objasnio da Rusija i Ukrajina čine 80 odsto svjetskog izvoza suncokretovog ulja i 30 odsto svjetskog izvoza pšenice.

On je rekao da je realno očekivati novi rast cijena ovih namirnica, koje se nabavljaju na međunarodnim berzama i zavise od cijena kretanja na međunarodnom tržištu . On je podsjetio da Crna Gora nema robne rezerve od 2003. godine.

"Vrlo su nam ograničene mogućnosti za dodatne rezerve. Iako imamo finansijska sredstva, možemo da obezbijedimo robu, problem je logistika, gdje to držati i način distribucije", rekao je Stijović.

Ponovio je da robnih zaliha ima dovoljno za narednih dva do tri mjeseca.

"Izjava ministra Stijovića, koji nas kao kakav ekspert za spoljnu trgovinu informiše kako će doći do nestašica hrane i goriva, jer će drugi pokupovati sve, a nama neće ostati ništa, je sramna i neodgovorna prema građanima", napisala je na Tviteru Sekulić, koja je poslanica opozicione Demokratske partije socijalista.

Da građani Crne Gore strahuju od nestačice brašna i ulja svjedoči i povećana potražnja i kupovina ovih namirnica u velikim crnogorskim trgovinama.

XS
SM
MD
LG