Dostupni linkovi

Milatović osudio izjavu Dodika o stvaranju 'Velike Srbije' koja bi uključila Crnu Goru


Sadašnji predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, mandatar Milojko Spajić, bili na sastanku sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom u aprilu 2021.
Sadašnji predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, mandatar Milojko Spajić, bili na sastanku sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom u aprilu 2021.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović osudio je izjavu predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorada Dodika o stvaranju "države Srba".

"Jasno je da je to bila loša izjava koju zaista osuđujem. Crna Gora je jasno zaokružila svoju državnost, snažno trasirala euroatlantski put. Radujemo se da se Bosna i Hercegovina pridruži tom putu", rekao je Milatović odgovarajući na pitanje novinara tokom pres konferencije sa predsjendicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Podgorici.

Dodik se u subotu 28. oktobra založio za stvaranje jedinstvene države Srba koja bi uključivala i Crnu Goru.

"Već sada treba da kažemo da u ovom vijeku hoćemo jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska sa Kosovom i ako bude takva demokratska odluka i Crna Gora", rekao je Dodik za ruski Sputnjik.

Reagovalo je crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova koje je pozvalo Dodika da se uzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke retorike i ponaša politički i državnički odgovorno, u duhu prijateljskih odnosa Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

"Podsjećamo Dodika da je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO-a, okrenuta evropskoj budućnosti, a ne retrogradnim idejama, koje žive zahvaljujući nacionalističkoj retorici i strijemljenjima pojedinih političara iz regiona", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodik je odgovorio crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova, konstatujući da bi bilo "zanimljivo provjeriti volju građana Crne Gore, ali ne na Lajčakovom (Miroslav, nekadašnji Specijalni izaslanik visokog predstavnika Evropske unije za crnogorski referendum) već demokratskom referendumu".

"Kada kažem da bi dobro bilo da se u stogodišnji nacionalni plan uključi i mogućnost ponovnog ujedinjenja, ne mislim na prisilni akt udruživanja, već na slobodno izraženu volju građana tih država", rekao je Dodik za agenciju Srna.

Od partija nove parlamentarne većine oglasile su se samo Demokrate, saopštivši za podgoričke "Vijesti" da su "ovakve izjave na nivou fatamorgane". Ostale partije, Pokret Evropa sad, stranke bivšeg proruskog Demokratskog fronta, Socijalistička narodna partija i albanske nacionalne stranke, nisu reagovale na Dodikovu izjavu.

Reakcije opozicije

Opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) je ocijenila izjavu Milorada Dodika kao ozbiljnu prijetnju regionalnoj stabilnosti.

Iz DPS-a su naveli da su očekivali da će predsjednik Crne Gore Jakov Milatović jasno osuditi nacionalističke izjave i istaći važnost očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

Milatović, koji često komentariše društvene pojave na mreži X, nije se oglašavao tokom vikenda povodom Dodikove izjave.

Opoziciona Bošnjačka stranka je pozvala SAD i Evropsku uniju da osude Dodikove poruke, za koje kažu da predstavljaju poziv na prekrajanje granica u regionu i stvaranje Velike Srbije:

"Riječ je o direktnom pozivu na kršenje Dejtonskog sporazuma i ugrožavanje suvereniteta Crne Gore i Bosne i Hercegovine."

Oglasile su se opozicione Socijaldemokrate čiji je funkcioner Miloš Đuričković saopštio:

"Sa Dodikom i sličnim nećemo dijeliti ni vazduh u prostoriji, a kamoli državu i budućnosti."

Dodik je iznio stav o formiranju jedinstvene srpske države uoči početka popisa stanovništva u Crnoj Gori 1. novembra.

Popis je opterećen sa dvije kampanje. Jednu vode prosrpske organizacije koje žele da se poveća broj nacionalno izjašnjenih Srba u Crnoj Gori, a drugu kampanju bojkota popisa vode opozicione stranke koje traže da kontrolišu popis.

Dodik inače sarađuje sa ideološki bliskim prosrpskim strankama u Crnoj Gori. Tako su ministri pravde i finansija Marko Kovač i Aleksandar Damjanović prisustvovali svečanosti u Banjaluci 8. januara povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG