Dostupni linkovi

Crnogorski predsjednik Milatović podnio ostavku na funkcije u stranci


Jakov Milatović, Podgorica, 3. aprila 2023.
Jakov Milatović, Podgorica, 3. aprila 2023.

Nezadovoljan načinom rada stranke, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u "Pokretu Evropa sad" u kome je bio potpredsjednik i jedan od osnivača.

Na čelu "Pokreta Evropa sad" (PES) je premijer Crne Gore, Milojko Spajić.

O ostavci Milatović je javnost obavijestio putem naloga na mreži X.

Prema njegovim riječima, način rada "Pokreta Evropa sad" suprotan je obećanjima i vrijednostima koje je imao na umu prilikom njegovog stvaranja.

"Prilikom osnivanja 'Pokreta Evropa sad', građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju između ostalog ", napisao je Milatović.

Par sati kasnije oglasili su se iz "Pokreta Evropa sad".

"Odavno primjetna namjera Milatovića da opstruira rad Vlade Crne Gore i Pokreta što je kulminiralo današnjim napuštanjem partije", navele su u saopšenju, sada već bivše kolege Milatovića iz "Pokreta Evropa sad".

Oni su ocijenili da je "dobro što je shvatio da je vrijeme da napusti "Pokret Evropa sad", kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava".

U saopštenju su Milatoviću poručili i da je zbog Crne Gore "važno da održi ono što u ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji".

Milatović je u objavi ostavke rekao da će sve svoje kapacitete usmjeriti na realizaciji ključnih državnih prioriteta.

"Pokret Evropa sad" u junu 2022. su osnovali Milatović i Spajić, bivši ministri Vlade Zdravka Krivokapića, prve koja je formirana nakon izbora 2020. i pada trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Nakon izglasavanja nepovjerenja toj vladi osnovali su "Pokret Evropa sad".

Ime Pokretu dali su po ekonomskom programu koji su pokrenuli tokom ministarskog mandata, kojim su ukinuli doprinos za zdravstvo i na osnovu toga su povećali plate.

To im je donijelo ogromnu popularnost, koju je Milatović valorizovao pobjedom na predsjedničkim izborima aprila 2023.

U junu iste godine, "Pokret Evropa sad" je na parlamentarnim izborima osvojio najveći broj glasova, a Spajić je postao premijer.

Iz najjače opozicione Demokratske partije socijalista su Milatovićevu ostavku povezali sa njegovim zalaganjem da u vlast uđu snage proruskog Demokratskog fronta.

"Očekivan scenario. Milatović je svoju glavnu obavezu realizovao kada je izlobirao da Demokratski front uđe u vlast i da Andrija Mandić postane predsjednik Skupštine. Tu je okončao svoju misiju u 'Pokretu Evropa sad'. I sad ima novu", napisao je Andrija Nikolić iz Demokratske partije socijalista na mreži X.

Ko je mandatar za sastav nove crnogorske vlade?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00
XS
SM
MD
LG