Dostupni linkovi

Po Interpolovoj potjernici u Podgorici uhapšen Poljak osumnjičen za kriptoprevare


Policija Crne Gore (foto arhiv)
Policija Crne Gore (foto arhiv)

Crnogorska policija uhapsila je u Podgorici poljskog državljanina Romana Zimiana osumnjičenog za višemilionske prevare, za kojim su Poljska i Južna Koreja raspisale međunarodnu potjernicu.

Nakon višemjesečnog traganja pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala – FAST tim za ciljane međunarodne Interpolove potjernice (NCB Interpol Podgorica), lišili su slobode poljskog državljanina R.K.Z., starog 51 godinu, saopštila je 18. avgusta Uprava crnogorske policije.

Osumnjičen da je zajedno sa svojim partnerom S.M. oštetio veći broj osoba u Poljskoj i Južnoj Koreji, u iznosu od oko 21 milion američkih dolara.

R.K.Z. je jedan od osnivača i vlasnika fonda "Future net" u čijoj je djelatnosti trgovina digitalnim i kriptovalutama, piše u saopštenju .

FutureNet su osnovali Roman Zimian (Roman Kazimierz Ziemian) i Stefan Morgenstern (Stephan Morgenstern).

Platforma sa sjedištem u Poljskoj je predstavljena 2014., a Roman i Stefan su kasnije pokrenuli novu platformu - FutureAdPRO i stvaranje nove e-valute FuturoCoin.

Kako je navela policija, on se sumnjiči za krivična djela iz ekonomskog kriminala i to težak obik prevare u većem obimu, pranje novca, krađa i povreda zakona, za koje je propisana kazna doživotnog zatvora u Južnoj Koreji.

Njegov partner S.M., kako je saopštila policija, "uhapšen je u Grčkoj, a zatim u Albaniji", dok je R.K.Z. 2022. bio uhapšen u Italiji odakle je pobjegao iz kućnog pritvora.


Službenici NCB Interpola Podgorica su Zimiana 17. avgusta uhapsili u Master kvartu, novoizgrađenom stambenom bloku u Podgorici, gdje se skrivao pod lažnim identitetom.

Nakon što je sa inostranim partnerima potvrđen njegov identitet, izvršeni su pretresi na lokaciji gdje je uhapšeni boravio.

Tom prilikom su službenici Sektora za borbu protiv kriminala - Grupe za visokotehnološki kriminal i Regionalnog centra bezbjednosti "Centar" oduzeli tehničke uređaje i predmete za koje se sumnja da proističu iz krivičnog djela.

Uređaji su privremeno oduzeti do okončanja ekstradicionog postupka.

On će biti sproveden sudiji za istrage Višeg suda u Podgorici u cilju određivanja ekstradicionog pritvora, navela je policija.

U Podgorici je marta 2023. na podgoričkom aerodromu uhapšen Do Kvon koji je takođe osumnjičen za međunarodne kripto prevare.

Njega potražuju Sjedinjene Države i Južna Koreja.

On i njegov poslovni partner Čang Junom (Chang Joon) su, koristeći falsifikovane pasoše, iz Podgorice pokušali da odlete za Dubai, Ujedinjene Arapske Emirate. Zbog toga su osuđeni na po četiri mjeseca zatvora.

Čang Jun, koga je potraživala samo Južna Koreja, izručen je toj zemlji, dok Do Kvon nakon izdržane kazne, u prihvatilište za strance u blizini Podgorice, čeka izručenje.

Ekstradicioni postupak traje duže od godinu. Sudovi u Crnoj Gori su do sada sedam puta oprečno odlučivali o zahtjevima dvije države za izručenje.

Južna Koreja i SAD potražuju Do Kvona zbog krivičnih djela prevara sa kriptovalutama u vrijednosti od najmanje 40 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG