Dostupni linkovi

Eskobar: Podržavamo doprinos Vlade Crne Gore u NATO-u i put ka EU


Izaslanik Vašingtona za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić
Izaslanik Vašingtona za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić

Sjedinjene Američke Države su zadovoljne kretanjem Crne Gore ka Evropskoj uniji, ocijenio je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nakon sastanka sa najvišim državnim funkcionerima predsjednikom Jakovom Milatovićem i premijerom Milojkom Spajićem.

"SAD podržavaju evropski put Crne Gore i ova Vlada je već preduzela ogromne korake. Većina lidera u Crnoj Gori je pokazala sjajnu viziju", kazao je Eskobar 18.marta na pres konferenciji u Podgorici.

Komentarišući pad podrške NATO članstvu u Crnoj Gori i ruskom uticaju, Eskobar je poručio da je Crna Gora dobar prijatelj SAD, ali i saveznica unutar Alijanse:

"Ruski maligni uticaj u regionu je veoma ozbiljan. Nakon invazije (Rusije) na Ukrajinu postalo je jasno koliko je važan NATO. Crna Gora doprinosi kao dobar partner, pa se može očekivati da bude naredna članica i Evropske unije."

Zvanični godišnji izvještaj NATO alijanse je pokazao da bi 44% stanovnika glasalo da Crna Gora izađe iz NATO saveza, što je za 20 posto više nego prije dvije godine.

Crnogorski premijer Milojko Spajić je pad podrške Alijansi koji je konstatovan u anketi okarakterisao kao stvar prošlosti:

"Konstatovali smo brojke iz ankete, ali to su brojke prošlosti."

Vlada Milojka Spajića je formirana prije četiri mjeseca.

Spajić je rekao da je ubijeđen će podrška građana NATO-u rasti jer će građani tek vidjeti benefite od članstva naročito u oblasti ekonomije:

"Investitori prepoznaju da ste pouzdaniji ako ste članica NATO. Nijedan investitor ne želi da bude pregažen tenkovima ako dođe u određenu zemlju. Ako ste članica NATO pruža vam se sigurnost i bezbjednost. I to je benefit članstva."

Podrška Eskobara premijeru Spajiću

Pojašnjavajući svoju izjavu u intervjuu Radiju Slobodna Evropa da je "najvažniji zadatak za Crnu Goru da podrži sve što premijer (Milojko Spajić) radi", Eskobar je rekao da se ta podrška odnosila na ono što premijer radi na približavanju Crne Gore EU.

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem
Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem

"Ne podržavam individualno premijera u onome što radi u unutrašnjoj politici, već u onome što radi da Crna Gora bude naredna članica zajedničkog evropskog tržišta", rekao je Eskobar.

Komentarišući mogućnost da stranke bivše koalicije proruskog Demokratskog fronta (DF) uđu u Vladu, Eskobar je rekao da SAD nikada nisu komentarisale odnose između premijera i ostalih političkih partnera.

No kako je dodao međunarodnoj zajednici treba da bude jasno, kako se partije u Crnoj Gori pozicioniraju prema vrijednostima evroatlantske zajednice.

"U ovom periodu tri članice (crnogorske vlasti) pomažu u regionalnoj stabilnosti, a postoji i jedna koja nije toliko konstruktivna, a koja daje izjave o Kosovu koje uzrokuju turbulencije. Takođe postoji uticaj koji se tiče Bosne i Hercegovine, koji ne pomaže naporima EU i NATO. Međunarodna zajednica posmatra retoriku određenih partija", rekao je Eskobar.

Eskobar je ranije više puta iskazao zabrinutost ukoliko bi u Vladu ušle stranke bivšeg proruskog DF a u intervjuu za RSE je, na pitanje da li bi SAD u tom slučaju preispitale odnos s Crnom Gorom, odgovorio da je prerano govoriti o tome:

"Međutim, to je rizik, i to je pitanje koje smo postavili premijeru i predsjedniku", rekao je Eskobar 15.marta za RSE.

Vladi premijera Spajića, parlamentarnu podršku trenutno obezbjeđuju stranke proruskog DF-a, Nova srpska demokratija Andrije Mandića koji je predsjednik Skupštine i Demokratska narodna partija Milana Kneževića.

Iako koalicioni sporazum predviđa da stranke Mandića i Kneževića uđu u Vladu krajem ove godine, one traže da se rekonstrukcija obavi u narednih par mjeseci.

Očekuju da dobiju četiri ministarstva i jedno potpredsjedničko mjesto, kao i četiri ambasadorske pozicije u Moskvi, Beogradu, Pekingu i Atini.

Mandić i Knežević imaju jake političke veze sa strankom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i zalažu se za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, ukidanje sankcija Rusiji, izlazak Crne Gore iz NATO.

Bez rekonstrukcije Vlade do IBAR-a

Odgovarajući na pitanje da li će do ljeta pokretati rekonstrukciju Vlade, premijer Spajić je rekao da je fokus na dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) što je ocijenio nacionalnim interesom.

Dobijanje IBAR-a otvara put za zatvaranje pregovaračkih poglavlja u kojima je Crna Gora ispunila mjerila i omogućava dalje usklađivanje sa zakonima i standardima EU.

"To je ispred svih političkih interesa. I nema mjesta za političarenje i dječije igre. Kada dobijemo rezultat bavićemo se drugim pitanjima. Svako ko podržava koalicioni sporazum može biti naš partner", naveo je Spajić.

Na pitanje da li strahuje da se ispod radara dešava nešto što je izazvalo pad podrške NATO-u kod građana Crne Gore, premijer je odgovorio da građani do sad nisu imali jasne benefite od puta prema EU.

U tom kontekstu je pomenuo da je njegova Vlada od EU dobila bespovratnih 125 miliona eura i da očekuje još 250 za putnu infrastrukturu.

Crna Gora je pregovarački proces sa EU počela 2012. godine. Do sada je otvoreno svih 33 pregovaračkih poglavlja, a privremeno zatvoreno svega tri.

Protest na Cetinju protiv Mandića, incident u Skupštini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00
XS
SM
MD
LG