Dostupni linkovi

Politički azil u Crnoj Gori azerbejdžanskom biznismenu koga traži Rusija


Telman Ismailov
Telman Ismailov

Azerbejdžanski biznismen Telman Ismailov dobio je politički azil u Crnoj Gori, to je Radiju Slobodna Evropa (RSE), u petak 22. oktobra, potvrdio njegov pravni zastupnik, advokat Miloš Vuksanović.

“Gospodinu Ismailovu je nadležni organ pri crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova odobrio politički azil u Crnoj Gori i on je pušten iz ekstradicionog pritvora”, kazao je Vuksanović.

Ismailov je uhapšen po ruskoj potjernici 1. oktobra u Podgorici, a od 4. oktobra nalazio u ekstradicionom pritvoru, koji mu je nakon hapšenja odredio podgorički Viši sud “zbog opasnosti od bjekstva”.

"Opasnost od bjekstva proizlazi iz same činjenice da je za okrivljenim već duže vrijeme raspisana međunarodna potjernica za krivično đelo ubistvo ", navedeno je tada u obrazloženju Suda.

U međuvremenu je, 15. oktobra Crna Gora je od Generalnog tužilaštva Rusije dobila zvaničan zahtjev za ekstradiciju Ismailova, što je RSE ranije potvrđeno u Ministarstvu pravde.

Advokat Vuksanović smatra da “nakon što je dobio azil”, Ismailov ne može biti izručen Rusiji.

“Moje je tumačenje da shodno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći lice koje uživa azil u Crnoj Gori ne može biti izručeno drugoj zemlji. U suštini, Ismailov ne može biti izručen Ruskoj Federaciji zbog onoga zbog čega ga oni potražuju”, rekao je Vuksanović za RSE.

Vuksanović je 4. oktobra za RSE kazao da “Ismailov tvrdi da nema nikakve veze sa ubistvom dvojice privrednika u Moskvi, te da je ruska potjernica raspisana za njim proizvod političkog i ekonomskog progona vlasti Ruske Federacije”.

Ismailov je prema pisanju ruskog portala The Moscow Times vlasnik luksuznog kompleksa u turskom ljetovalištu Antalija. Prema istom izvoru on je bivši vlasnik tržnice Čerkizovo u Moskvi koja je bila na meti kritike zbog nepoštovanja sanitarnih pravila i prisustva falsifikovane robe.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG