Dostupni linkovi

Izborna komisija BiH oduzela mandat delegatu Dodikove stranke


Sjednica Centralne izborne komisije, 15. 7. 2024.
Sjednica Centralne izborne komisije, 15. 7. 2024.

Ime Snježane Novaković Bursać, dosadašnje delegatkinje u Parlamentu Bosne i Hercegovine iz reda Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, odlukom Centralne izborne komisije (CIK) BiH od 15. jula zamijenjeno je imenom Nenad Vuković, koji dolazi iz opozicione Partije demokratskog progresa (PDP).

CIK BiH tako je izmijenio odluku o potvrđivanju posrednih izbora za Dom naroda državnog parlamenta iz entiteta Republika Srpska (RS) donesenu u januaru 2023. godine.

Državna Izborna komisija Vukoviću je prethodno na sjednici 4. jula dodijelila mandat nakon što je nekoliko dana ranije u Dom naroda BiH izabran žrijebanjem.

Vuković je zamijenio Novaković Bursać i postao jedan od pet delegata iz RS-a u Klubu srpskog naroda u ovom domu koji se biraju indirektno u Narodnoj skupštini RS-a, parlamentu jednog od dva bh. entiteta.

Opozicija iz RS-a nakon žrijeba 1. jula će u Domu naroda BiH imati dva delegata, a Dodikov SNSD tri.

U praksi to znači da SNSD neće moći blokirati zakon ili odluku na nivou BiH ako za nju u Domu naroda glasaju Klub Hrvata i Klub Bošnjaka, te dva opoziciona delegata iz Kluba srpskog naroda.

U SNSD-u su ranije izjavili kako "ne prihvataju" odluke CIK-a BiH u vezi zamjene njihove delegatkinje u Domu naroda BiH.

U saopštenju CIK-a BiH od ponedjeljka navodi se kako izmjena odluke o potvrđivanju izbora stupa na snagu danom objave u Službenom glasniku BiH, te će biti objavljena i u službenim novinama oba entiteta i Distrikta Brčko BiH.

Šta je prethodilo odluci CIK-a BiH?

Na opštim izborima 2022. godine lista SNSD-a predsjednika RS-a Milorada Dodika i lista opozicionog PDP-a za Dom naroda BiH su dobile isti broj glasova u Narodnoj skupštini RS-a, s tim što je jedan glasački listić bio sporan, jer neko od poslanika nije označio listić na predviđeni način.

CIK BiH je ovaj glasački listić proglasila važećim, a Sud BiH, nakon žalbe SNSD-a, ga je proglasio nevažećim. Odluku Suda BiH je poništio Ustavni sud BiH, čime je na kraju potvrđena odluka CIK-a.

Zakon propisuje da se vrši žrijeb ako dva kandidata dobiju isti broj glasova.

Dom naroda, ili gornji dom Parlamentarne skupštine BiH, broji 15 delegata. Po pet Bošnjaka i Hrvata bira se u Domu naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, dok pet Srba bira Narodna Skupština entiteta Republika Srpska.

Za usvajanje zakona i odluka u državnom Predstavničkom domu potrebna je opšta i entitetska većina poslanika.

U slučaju Doma naroda, za usvajanje odluka i zakona potrebna je većina glasova, s tim što za odluku moraju glasati najmanje dva delegata iz svakog kluba. Svi zakoni i odluke moraju biti izglasani u oba doma.

XS
SM
MD
LG