Dostupni linkovi

Posle sastanka sa Kurtijem, šef CIA-e završio posetu Kosovu


Vilijam Berns napušta zgradu Vlade Kosova u Prištini, 23. avgusta 2024.
Vilijam Berns napušta zgradu Vlade Kosova u Prištini, 23. avgusta 2024.

Šef američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns (William Burns) u petak je završio dvodnevnu posetu Kosovu, posle sastanaka koje je u Prištini održao sa šefovima države i čelnikom Kosovske obaveštajne agencije.

U petak se sastao sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem u zgradi Vlade Kosova.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je petak, uz objavljenu fotografiju sa Berns, navela da je "savez sa Sjedinjenim Državama, garancija bezbednosti, mira i uspeha".

"Bilo je zadovoljstvo poželeti dobrodošlicu šefu Centralne obaveštajne agencije SAD, ambasadoru Vilijamu Bernsu", napisala je Osmani na svom Facebook nalogu.

Premijer Kurti je ove nedelje boravio u Sjedinjenim Državama, gde je na poziv Nacionalnog demokratskog institute (NDI) prisustvovao Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke.

Poseta direktora CIA-e Kosovu usledila je nakon njegovih poseta Bosni i Hercegovini i Srbiji.

U Sarajevu, 20. avgusta, Berns se sastao sa direktorom Obaveštajno-bezbednosne agencije Bosne i Hercegovine Almirom Džuvom i sa članovima Predsedništva BiH Denisom Bećirovićem, Željkom Komšićem i Željkom Cvijanović, srpskom članicom koja je sankcionisana od strane SAD-a.

Kako je za Radio Slobodna Evropa ranije rekao zvaničnik američke vlade, koji je želeo ostati anoniman, razlog posete šefa CIA-e Sarajevu je bila, između ostalog, uznemirujuća separatistička retorika i delovanje Milorada Dodika, proruskog predsednika Republike Srpske i Vlade ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

U Srbiji posetu Bernsa niko nije demantovao ni potvrdio.

Ova poseta šefa CIA-e dolazi u trenutku kada je američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier rekao da je njegova zemlja izazvana u nekoliko aspekata od strane Vlade Kosova, koju vodi Aljbin Kurti.

SAD i druge zemlje međunarodne zajednice kritikovale neke odluke i akcije koje je nedavno preduzela Kurtijeva vlada, a koje su ocenjene kao "jednostrane" i "nekoordinisane".

Berns je bivši američki ambasador u Rusiji. On je centralna osoba u administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden), jer je i član predsedničkog kabineta Bele kuće.

Njega je predsednik Biden nominovao za direktora CIA-e u januaru 2021. godine.

XS
SM
MD
LG