Dostupni linkovi

Direktor CIA-e: Rat u Ukrajini 'nagriza' Putinov stisak vlasti


William Burns, Washington, SAD, 24. februara 2021.
William Burns, Washington, SAD, 24. februara 2021.

Ruski rat protiv Ukrajine oslabio je stisak vlasti predsjednika Vladimira Putina, izdubio rusku vojsku i potaknuo "podvodnu struju nezadovoljstva" unutar zemlje, ocijenio je direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA).

U eseju objavljenom 30. januara William Burns, koji je također bio veleposlanik u Rusiji i na najvišim položajima u State Departmentu, pozvao je američke zakonodavce da usvoje novi paket oružja i opreme za Ukrajinu, nazivajući ga "relativno skromnim ulaganjem sa značajnim geopolitičkim prinosima za Sjedinjene Države i značajnim prinosima za američku industriju."

"Putinov rat je već neuspjeh za Rusiju na mnogim razinama", napisao je Burns u časopisu Foreign Affairs.

"Njegov izvorni cilj zauzimanja Kijeva i pokoravanja Ukrajine pokazao se glupim i iluzornim. Njegova vojska pretrpjela je ogromnu štetu. Najmanje 315.000 ruskih vojnika je ubijeno ili ranjeno, dvije trećine ruskog predratnog inventara tenkova je uništeno, a Putinova hvaljen desetljeće dugi program modernizacije vojske je ispražnjen", istakao je.

"Njegov rat u Ukrajini tiho nagriza njegovu moć kod kuće", rekao je šef CIA-e.

Burnsove izjave dolaze u trenutku kada se ruska invazija na Ukrajinu bliži drugoj godišnjici, a sukobu se ne nazire kraj.

Putin, za kojeg se očekuje da će biti reizabran na predsjedničkim izborima u martu, uokvirio je "specijalnu vojnu operaciju" - eufemizam Kremlja za rat - kao temeljnu borbu za historijski identitet Rusije.

Ruska ekonomija je na ratnoj nozi, stotine hiljada ljudi je mobilizirano, a mnogo više Rusa je pobjeglo iz zemlje, bilo da bi izbjegli služenje vojnog roka ili iz protesta protiv unutarnje represije.

"Jedna stvar koju sam naučio je da je uvijek pogrešno podcjenjivati njegovu [Putinovu] fiksaciju na kontrolu nad Ukrajinom i njezinim izborima", napisao je Burns.

"Bez te kontrole, on vjeruje da je nemoguće da Rusija bude velika sila ili da on bude veliki ruski vođa. Ta tragična i brutalna fiksacija već je osramotila Rusiju i razotkrila njezine slabosti, od njezine jednodimenzionalne ekonomije do svoju prenapuhanu vojnu moć svom korumpiranom političkom sustavu", ocijenio je.

XS
SM
MD
LG