Dostupni linkovi

Dve Slovakinje i dve Ukrajinke poginule u sudaru vozova u Češkoj, više od 20 ranjenih


Vatrogasci izvlače putnike iz prevrnutih vagona putničkog voza koji se sudario sa teretnim, Pardubice, 5. juni 2024.
Vatrogasci izvlače putnike iz prevrnutih vagona putničkog voza koji se sudario sa teretnim, Pardubice, 5. juni 2024.

Četiri osobe iz Slovačke i Ukrajine su poginule, a više od 20 je povređeno kada su se u sredu uveče u češkom gradu Pardubice sudarili putnički ekspresni voz i teretni voz, saopštili su zvaničnici hitne pomoći i vlade.

Pored poginulih, tri osobe su teško povređene, a najmanje 20 je zadobilo lakše povrede u udesu, koji se dogodio oko 23 sata na glavnom železničkom koridoru od Praga ka istoku, rekao je ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan.

Ekspresni voz Ek 1021, kojim upravlja češka privatna služba RegioJet, saobraćao je preko noći iz Praga za Košice u istočnoj Slovačkoj i dalje za ukrajinski grad Čop, saopštila je češka uprava železnica.

Putnički voz se nije zaustavio na crveno svetlo, saopštila je Kancelarija za inspekciju bezbednosti na železnici, dodajući da će verovatno biti potrebni meseci da se utvrdi da li je uzrok ljudska ili tehnička greška.

Poginule su dve Slovakinje i dve žene iz Ukrajine, saopštilo je slovačko i ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova. Češka policija nije otkrila detalje o žrtvama.

RegioJet je ponudio podršku i kompenzaciju žrtvama u izjavi izražavajući svoju tugu.

"Učinićemo sve za odgovarajuću istragu", rekao je njen vlasnik Radim Jancura.

Spasilačke službe su saopštile da je više od 300 putnika bilo u avionu, a desetine policijskih, vatrogasnih jedinica i jedinica hitne pomoći pomogle su u evakuaciji vagona.

Na snimcima koje je objavila vatrogasna brigada vidi se da je najmanje jedan spavaći vagon oštećen i izašao sa koloseka, kao i da su oštećene lokomotive oba voza.

Češka televizija je citirala portparola vatrogasne brigade koji je rekao da je teretni voz prevozio industrijski hemijski kalcijum karbid, ali da nije došlo do curenja jer su prva dva vagona bila prazna.

Premijer Petr Fiala je izjavio da je sudar dva voza u Pardubicama velika nesreća.

"Svi mislimo na žrtve i žrtve. Izražavam iskreno saučešće svim preživjelima", naveo je premijer u objavi na X mreži.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG