Dostupni linkovi

Rasprava da li ukrajinska muzička akademija treba da nosi ime po Čajkovskom


Ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski imao je ukrajinske korijene i komponovao je pod uticajem ukrajinskih motiva.
Ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski imao je ukrajinske korijene i komponovao je pod uticajem ukrajinskih motiva.

Piše: Rostyslav Khotin

Da li da ostane ili da ode?

To je pitanje koje je izazvalo žestoku raspravu u Ukrajini o čovjeku čije ime krasi renomirani konzervatorij u srcu Kijeva: ruskom kompozitoru Petru Iljiču Čajkovskom, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Čajkovski sigurno nije bio ukrajinofob. Svojim radom je na mnogo načina bio vezan uz Ukrajinu. Iako Čajkovski nije bio ni veliki ukrajinofil."
-- Ukrajinski kulturni kritičar Maksim Strika

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., studenti Nacionalne muzičke akademije Čajkovski u Ukrajini, prethodno poznate kao Kijevski konzervatorij, tražili su uklanjanje imena ruskog kompozitora sa svog univerziteta.

I dok su u svojim naporima dobili podršku ukrajinske vlade, koja na kompozitora gleda kao na sredstvo u imperijalističkim planovima Kremlja, fakultet akademije je krajem decembra odlučio zadržati ime kompozitora.

Debata dolazi usred mjera za "derusifikaciju" Ukrajine u cijeloj zemlji otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin prije godinu dana pokrenuo invaziju na Ukrajinu. Više ukrajinskih gradova uklonilo je statue ruskog pjesnika Aleksandra Puškina, dok su ulice u čast pisca iz 19. vijeka preimenovane.

U junu 2022., akademski senat konzervatorija izglasao je da se ime Čajkovskog ostavi, naglašavajući ukrajinske korijene kompozitora, čiji je pradjed rođen u ukrajinskom gradu Kremenčuku, koji je bio pogođen teškim ruskim bombardovanjem.

U novembru, online peticija podnijeta kabinetu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pozvala je konzervatorij da izbaci ime Čajkovskog, rekavši da to "pljuje" po "nezavisnost ukrajinske kulture", iako je peticija premašila prag od 25.000 potpisa za predsjednikovo razmatranje.

Sljedećeg mjeseca akademski savjet konzervatorija ponovo je izglasao da se ime Čajkovskog zadrži do sljedeće revizije, što je odluka koju je ukrajinski ministar kulture Oleksandar Tkačenko nazvao "razočaravajućom".

"Nadamo se da će se tim uskoro sastati i donijeti konačnu odluku", napisao je Tkačenko.

Prepreka u Kini

Kijevski konzervatorij, osnovan 1863. godine, sovjetska vlada je preimenovala u čast Čajkovskog 1940. godine, baš na 100. rođendan kompozitora.

Čajkovski se smatrao ruskim kompozitorom, uprkos njegovim ukrajinskim korijenima i ukrajinskim uticajima u njegovim kompozicijama, ali rasprava o uklanjanju njegovog imena s akademije pojavila se tek nakon ruske invazije prošle godine.

U e-mailu Ukrajinskom servisu RSE-a, studentski aktivisti napisali su da je odluka o preimenovanju konzervatorija djelimično ometena zbog njegovog ogranka u Kini.

Nacionalna muzička akademija Čajkovski u Ukrajini (fotografija iz arhive)
Nacionalna muzička akademija Čajkovski u Ukrajini (fotografija iz arhive)

"Za Kinu je prestižno imati Čajkovski u imenu, zbog paralela s Moskovskim konzervatorijem", napisali su studenti u pismu.

"Nije tajna da je ime Čajkovskog fundamentalno za Kinu. Kinezi znaju Čajkovskog, ali ne znaju Vedela, Bortnjanskog ili Berezovskog. Međutim, kontinentalna komunistička Kina neće biti strateški partner Ukrajine u bliskoj budućnosti", rekao je ukrajinski kulturni kritičar Maksim Strika u intervjuu za Ukrajinski servis RSE.

"Najvažniji faktor je nastojanje da zadržimo našu poziciju na kineskom tržištu obrazovnih usluga. Ne znam da li se isplati to raditi. Razumijem da je to, finansijski, vrlo privlačna stvar (za konzervatorij). Ali sa stanovišta onih koji danas umiru kod Bahmuta ili Kremine, ne znam je li moralno", rekao je Strika.

'Rus u punom smislu te riječi'

Dok je Čajkovski bio blisko povezan s Ukrajinom i često ju je posjećivao, u Kijev je putovao samo dvaput - 1890. i 1891. godine.

Čajkovski se u Kijevu susreo s ukrajinskim kompozitorom Mikolom Lisenkom i ponudio mu produkciju Lisenkove opere Taras Buljba u Carskom pozorištu u Sankt Peterburgu. Ali Lisenko nije prihvatio jedan uslov ponude - da se libreto prevede na ruski. Za života nije vidio izvođenje svoje opere.

Sam Čajkovski je u svom stvaralaštvu bio pod velikim uticajem ukrajinskih melodija. Ukrajinski motivi uveliko su zastupljeni u njegovoj Simfoniji br. 2, koja je izvorno dobila nadimak "Mala Ruska" – što se odnosilo na ruski izraz za Ukrajinu u to vrijeme. Također se naziva i kompozitorovom "ukrajinskom simfonijom".

Čajkovski je također komponovao operu Mazepa, zasnovanu na poemi Aleksandra Puškina Poltava o ukrajinskom kozačkom vođi Ivanu Mazepi, te operu Čerevički, koja se odvija u Ukrajini i temelji na kratkoj priči Nikolaja Gogolja.

Rasprava o Čajkovskom u jeku ruske invazije proširila se izvan granica Ukrajine.
Rasprava o Čajkovskom u jeku ruske invazije proširila se izvan granica Ukrajine.

"Čajkovski sigurno nije bio ukrajinofob. Svojim radom je na mnogo načina bio vezan za Ukrajinu. Mada, Čajkovski nije bio ni veliki ukrajinofil. Libreto za operu Mazepa napisan je prema Puškinovoj poemi, a ovaj libreto je najblaže rečeno, imperijalan", rekao je Strika za Ukrajinski servis RSE.

Međutim, uprkos njegovim prijateljskim vezama s Ukrajinom i značajnoj količini vremena koje je tamo proveo tokom života, Čajkovski se nije smatrao Ukrajincem.

"Ja sam Rus u punom smislu te riječi", napisao je u pismu svojoj pokroviteljici Nadeždi fon Mek 1878. U pismu poznaniku 1891. kompozitor je napisao: "Ja sam realista i rođeni Rus."

Ranije je šef Ukrajinskog instituta za nacionalno pamćenje (UINP), Anton Drobovič, rekao da se Čajkovski "jasno identifikovao kao ruski kompozitor" i da nema direktnu vezu s Kijevskim konzervatorijem.

'Simboli Putinove imperijalne Rusije'

Rasprava o Čajkovskom nakon ruske invazije proširila se i van granica Ukrajine.

U martu 2022. godine, kardifski Filharmonijski orkestar u Velsu odustao je od izvođenja Uvertire Čajkovskog iz 1812., saopštivši da bi to bilo "neprikladno" nakon invazije.

"To nije imalo nikakve veze s tim što je Čajkovski Rus. Mnogo više se radilo o tome da smo mi odlučili da je to neprikladno u ovom trenutku, s obzirom na to da su neki komadi vojne tematike i dolaze sa zvukom topovske paljbe", rekla je Linda Robinson, direktorica filharmonije za Gardijan (The Guardian) nakon odluke.

Više profesionalnih orkestara u Japanu također je odbilo izvesti Uvertiru iz 1812. nakon invazije, izvještavaju tamošnji lokalni mediji.

Ukrajinska kompozitorka Oksana Liniv, čiji su orkestri izvodili djela Čajkovskog na Zapadu nakon ruske invazije na Ukrajinu, napisala je na Fejsbuku (Facebook): "Prijatelji, Čajkovski je divan, ali ne u ime glavne muzičke akademije Ukrajine!"

"Sviđalo se to nama ili ne, danas je Čajkovski jedan od simbola Putinove imperijalne Rusije", rekao je Strika.

"Ja bih, na primjer, bio protiv preimenovanja određene ulice Čajkovskog u Kijevu, kada je riječ o 6.000 ulica. Ali kada je vodeći umjetnički univerzitet nazvan po Čajkovskom, danas je ovo ime potpuno neprikladno. Imamo skup prvoklasnih kompozitora dostojnih besmrtnosti."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG