Dostupni linkovi

Usred političkog zastoja, u Bugarskoj predlog novog vladinog kabineta 


Predsjednik Rumen Radev (desno) i predloženi šef kabineta Rosen Željazkov u Sofiji 1. jula 2024.
Predsjednik Rumen Radev (desno) i predloženi šef kabineta Rosen Željazkov u Sofiji 1. jula 2024.

Nedugo nakon što je bugarski predsjednik Rumen Radev 1. jula zatražio od koalicije desnog centra GERB-SDS da sastavi novu vladu, stranka je podnijela svoj predlog za manjinski kabinet na čelu s bivšim predsjednikom parlamenta Rosenom Željazkovim.

Predloženi kabinet, kojim dominiraju bivši ministri iz GERB-a i predstavnici sadašnje privremene vlade, biće dostavljen parlamentu na razmatranje, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Za prihvatanje predloga potrebna je prosta većina.

"Ovo je vlada koja može podijeliti odgovornost i vlada u kojoj su GERB i SDS potpuno odgovorni", rekao je čelnik GERB-a i bivši premijer Boyko Borisov.

GERB je osvojio 68 mandata u zakonodavnom tijelu od 240 mjesta na izborima 9. juna.

Stranka Pokret za prava i slobode, koja ima 46 parlamentarnih mandata, saopštila je da će glasati za predloženu vladu.

Borisov je tražio podršku i od relativno nove koalicije "Nastavljamo promjene-Demokratska Bugarska" koja ima 39 mjesta i koja je bila GERB-ov partner u koalicionoj vladi koja je propala u martu.

Borisov i Željazkov su, u komentarima od 1. jula, naglasili da bi predložena vlada mogla biti kratkog vijeka i da će biti usredsređena na hitna pitanja, posebno na donošenje budžeta.

"Trenutno ne govorimo o programu upravljanja za četiri godine", rekao je Željazkov.

"Govorimo o konkretnim politikama koje mogu smiriti politički razgovor. Najvažnija je stabilizacija javnih finansija i postojanost u našoj evropskoj perspektivi", dodao je.

Privremena vlada koju je predvodio premijer Dimitar Glavčev položila je zakletvu u parlamentu 9. aprila pošto ju je imenovao predsednik Rumen Radev, koji je takođe najavio vanredne opšte izbore za 9. jun.

Junski izbori bili su šesti nacionalni izbori u posljednje tri godine.

XS
SM
MD
LG