Dostupni linkovi

Bugarske stranke složne oko deklaracije za Sjevernu Makedoniju


Predsjednik Komisije za vanjsku politiku i lider GERB-a Bojko Borisov, novembar 2023.
Predsjednik Komisije za vanjsku politiku i lider GERB-a Bojko Borisov, novembar 2023.

Spoljnopolitička komisija Narodne skupštine Bugarske usvojila je 26. septembra deklaraciju o odnosima sa Sjevernom Makedonijom, koju je predložila krajnje desničarska partija "Preporod", javlja državna novinska agencija BTA.

Partije zastupljene u parlamentu postigle su konsenzus i ujedinile se oko teksta deklaracije, koju je Komisija jednoglasno usvojila uz manje izmjene.

Predsjednik Komisije za vanjsku politiku i lider GERB-a Bojko Borisov najavio je da će deklaraciju usvojiti Narodna skupština Bugarske na plenarnoj sjednici u toku dana (26. septembra).

"Najvažnije što dajemo kao signal je da su bugarski političari, bugarska država, sve strane jedinstvene kada je u pitanju dobrosusjedstvo između dvije zemlje i svako ko ga krši treba da snosi odgovornost", rekao je Borisov.

Povod za vanredni sastanak i usvajanje deklaracije, kako se navodi, "je niz antibugarskih izjava vodećih političara u Republici Severnoj Makedoniji, koje imaju za cilj da miniraju bilateralne odnose i predstave Bugarsku u lošem svjetlu pred evropskim partnerima". Kao razlog navodi se i "odbijanje Republike Sjeverne Makedonije da ispuni uslove predviđene pregovaračkim okvirom, što bi zemlji omogućilo da započne pravi proces pregovora za evropske integracije".

Odnosi između dvije susjedne zemlje su se pogoršali, nakon nedavne posjete makedonske predsjednice Gordane Siljanovske-Davkove Sofiji, zajedno sa bugarskim kolegom Rumenom Radevim slikana je bez makedonske zastave, već samo pored zastave EU i Bugarska.

Predsjednica Siljanovska-Davkova je u nedavnom televizijskom nastupu rekla kako bi, da je otišla kada je primjetila da nema makedonske zastave, izazvala skandal i odlučila je da to ne napravi.

Makedonske vlasti najavile su protestnu notu i bugarskom ambasadoru u Skoplju Željazku Radukovu, ali je on odbio da je primi.

Komentari premijera Hristijana Mickoskog i ministra saobraćaja i komunikacija Aleksandra Nikolovskog koji aludiraju na "necivilizovano ponašanje Bugarske i pokazivanje mišića" naljutili su bugarske političare iz vlade i opozicije i izazvali oštre reakcije u bugarskoj javnosti.

XS
SM
MD
LG