Dostupni linkovi

Osuđeni pedofil iz Britanije suočen sa optužbama u Bugarskoj, ali sudije izbjegavaju slučaj


Fotografija Daniela Erickson-Hulla, osuđenog pedofila iz Ujedinjenog Kraljevstva (iz arhive)
Fotografija Daniela Erickson-Hulla, osuđenog pedofila iz Ujedinjenog Kraljevstva (iz arhive)

Piše: Genka Shikerova

Za pojedine stanovnike jedne od najsiromašnijih zajednica u Bugarskoj, Daniel Erickson-Hull je bio sveštenik koji je zajednici pomagao duhovno, ali i materijalno, velikodušno dijeleći novac, većinom prikupljen od donatora širom svijeta.

Za ostale, Erickson-Hull, osuđeni pedofil iz Britanije, bio je serijski seksualni zlostavljač, koji je okrutno iskorištavao povjerenje navodno zlostavljajući veliki broj dječaka u Nadeždi, romskom kvartu u istočnoj Bugarskoj.

Kako piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku, nakon godina odgađanja i brojnih pokušaja njegovih advokata da se slučaj odbaci, Erickson-Hull (47) konačno bi se mogao naći pred sudom zbog optužbi za pedofiliju.

Ili možda ne.

Nekoliko sudija se već izuzelo iz suđenja, a slučaj je sada predat sudiji za građansko pravo, iako se i dalje ne zna kada će početi.

Bugarski servis RSE poslao je pitanja Erickson-Hullovom advokatu, ali nije dobio odgovor.

Uprkos optužbama s kojima se suočava, Erickson-Hull i dalje ima svoje pristalice u Nadeždi.

Mladi sljedbenici samozvanog misionara i omladinskog radnika su 2019. otjerali tim novinara BBC-ja koji su došli da izvještavaju o njegovom slučaju.

Iste godine, svih osam dječaka koji su rekli policiji da ih je Erickson-Hull seksualno zlostavljao iznenada su povukli svoje izjave.

Njegove pristalice su ranije upadale u sudnice kako bi tražile da se slučaj odbaci.

Za mnoge stanovnike Nadežde, navodna seksualna zlostavljanja u kući Erickson-Hulla i u omladinskom centru koji je vodio, bila su javna tajna. RSE ne objavljuje imena navodnih žrtava niti njihovih roditelja.

"Skoro cijeli kvart je bio [u omladinskom centru]. Sva djeca su išla. I moje je išlo," ispričala je za Bugarski servis RSE majka jedne od navodnih žrtava u Nadeždi.

Dječak koji je rekao da ga je britanski državljanin seksualno zlostavljao ispričao je za RSE da je bio namamljen u Erickson-Hullovu kuću obećanjima o "novim patikama i odjeći."

"Rekao mi je: 'Nemoj da živiš tamo. Ružno je i prljavo. Ovdje je ljepše [u mojoj kući].' Zna se šta je želio," kazao je.

Aktivisti za ljudska prava su rekli da vlasti zatvaraju oči jer se navodno zlostavljanje desilo u većinski romskoj zajednici.

"Pokušala sam da podignem svijest [vlasti], ali reakcija je uvijek bila: 'Oh, da, ali oni su Romi'", rekla je Livija Otal, aktivistkinja organizacije "Za Nadu," bugarske nevladine organizacije koja radi s ranjivom omladinom u Bugarskoj, uglavnom Romima.

Procjenjuje se da oko 750.000 Roma živi u Bugarskoj, jednoj od najsiromašnijih zemalja u Evropskoj uniji.

Romi u Bugarskoj suočeni su sa visokom stopom nezaposlenosti, lošim obrazovanjem, kao i socijalnom isključenošću i diskriminacijom. Često žive odvojeno od većinskog društva, a situacija u Nadeždi je tipičan primjer.

Sto kilometara zapadno od primorskog odmarališta Burgas, u okrugu Sliven, zajednica Nadežda je okružena betonskim zidom.

"[Zajednica je] potpuno isključena, potpuno van radara svake institucije," kaže Rosica Kratunkova iz fondacije "Za Nadu."

U Nadeždi i okolini postoji jaka mreža evangelističkih crkava.

Ko je Daniel Erickson-Hull?

Britanske vlasti su 2016. pokrenule istragu protiv Erickson-Hulla zbog sumnje na seksualno iskorištavanje i posjedovanje stotina neprikladnih fotografija djece.

Dok je istraga bila u toku, Erickson-Hull je pobjegao u Bugarsku. Međutim, nakon zahtjeva za izručenje iz Britanije, bugarske vlasti su ga poslale nazad.

On je 2017. proglašen krivim i osuđen na 15 mjeseci zatvora u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Služio je dva mjeseca, pušten pod uslovom da se prijavi lokalnoj policiji kao seksualni prestupnik i da ne napušta zemlju bez obavještavanja vlasti.

Nije učinio ni jedno ni drugo, već se vratio u Bugarsku.

Britanska policija je 2017. izdala Evropski nalog za hapšenje, ali Bugarska ga nije sprovela jer ta država nema registar za praćenje i ograničavanje kretanja seksualnih prestupnika.

Od tada, Erickson-Hull, porijeklom iz istočnog Londona, navodno živi u Nadeždi.

Za neke članove zajednice, Erickson-Hull je bio poznat po svojoj velikodušnosti s novcem i vremenom.

"Popravljao je [ljudima] kuće, nabavljao im drva, takve stvari", rekao je jedan tinejdžer, koji je rekao da je bio žrtva Erickson-Hulla, za bugarski servis RSE.

Erickson-Hull je davao novac zajednici, s velikim dijelom novca navodno prikupljenim od dobronamjernih pojedinaca putem njegovih društvenih mreža.

"S količinom novca koju je imao, mogao je da kupi porodice, da doslovno kupi cijele zajednice", objasnio je jedan anonimni svjedok, koji je prvobitno upozorio BBC na slučaj, 2022. godine.

Prema programu "File On 4" BBC Radija 4, Erickson-Hull je počeo posjećivati Sliven 2015. godine, a bilo je "optužbi za seksualno zlostavljanje koje traju više od pola decenije".

BBC-ev novinar u Slivenu 2019. godine se suočio sa Erickson-Hullom, koji je negirao da je "pedofil u bjekstvu" i da provodi vrijeme s djecom bez pratnje. Tokom susreta, grupa njegovih sljedbenika posvađala se sa BBC timom i otjerala ih.

Te iste godine, BBC je objavio izjavu Dawn Gibbs, bivše američke volonterke u Slivenu, koja je rekla da je zatekla Erickson-Hulla u krevetu sa grupom dječaka.

Prve pritužbe protiv Erickson-Hulla od djece u Nadeždi zabilježene su 2019. godine, ali iz nepoznatih razloga, žrtve su sve promijenile svoje izjave i povukle pritužbe.

U međuvremenu, Erickson-Hull je u Bugarskoj kažnjen zbog neplaćanja poreza ili neprijavljivanja donacija u vrijednosti od skoro milion leva (oko 550.000 dolara).

U avgustu 2022. bugarska policija je preduzela akciju i uhapsila Erickson-Hulla nakon što ga je još 14 djece u Nadeždi optužilo za seksualno zlostavljanje.

Kome će biti dostupan registar pedofila u Federaciji BiH?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Noćna ispitivanja

Mnoge navodne žrtve su odvedene u policijsku stanicu kasno noću kako bi dale izjave i odgovarale na pitanja.

"Sve se dogodilo vrlo brzo na prilično bolan način za djecu, jer su ispitivanja održavana noću, u ranim satima, do šest ujutro," rekao je Stojko Slavov, advokat koji predstavlja neku od djece koju je Erickson-Hull navodno seksualno zlostavljao.

Okolnosti izjava bi mogle da predstavljaju problem.

Prema bugarskom zakonu, svaka izjava koja nije data u prisustvu advokata ili sudija nije prihvatljiva na sudu. To bi moglo značiti da dječaci moraju da ponove svoje izjave na sudu.

U Podgorici igračkama i šutnjom protiv pedofilije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Kontroverza oko izjava usporila je suđenje. Ali to je zasjenjeno odlukom sedam sudija da se izuzmu iz suđenja. Zvaničnici suda u Slivenu rekli su za Bugarski servis RSE-a da je taj potez samo taktika odugovlačenja Erickson-Hullovog advokata.

Početkom juna, šesti uzastopni sudija, Svetoslav Svetiev, izuzeo se iz tog slučaja.

Sedmicu kasnije, njegova supruga, Petja Petrova, koja je takođe sudija, učinila je isto.

Svetiev je rekao da je dao ostavku jer "optuženi nastavlja da vrijeđa porotu", nazivajući ih "ubicama" jer je još u pritvoru.

Nije jasno zašto su se ostali sudije izuzeli iz suđenja, ali advokat Slavov je rekao za RSE da su "argumenti za odbacivanje, blago rečeno, smiješni".

Zbog stagnacije slučaja, Nacionalna mreža za djecu, bugarska nevladina organizacija koja se zalaže za prava djece, zatražila je hitne sastanke s Ministarstvom pravde i Vrhovnim sudskim savjetom, ali do sada nije bilo odgovora od institucija.

"Taj postupak zaista šteti i žrtvama i njihovim porodicama. Demotiviše ih. U stvari, takvo kašnjenje je ravno uskraćivanju pristupa pravdi", rekao je Georgi Elenkov, advokat Nacionalne mreže za djecu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG