Dostupni linkovi

'Ubiću te!': Napad antivaksera na lekara u Bugarskoj


Antivakser Vencislav Angelov (poznat kao Čikago) posle incidenta u ordinaciji u u bugarskom mestu Novo Selo 17. januara.
Antivakser Vencislav Angelov (poznat kao Čikago) posle incidenta u ordinaciji u u bugarskom mestu Novo Selo 17. januara.

Pišu: Polina Paunova, Damjana Veleva i Tony Wesolowsky

Ivajlo Ivanov je 17. januara listao fasciklu s dokumentima u svojoj skromnoj doktorskoj ordinaciji u Novom Selu na severozapadu Bugarske, kada je najednom dobio neočekivanu posetu.

S uključenom kamerom, jedan od najozloglašenijih antivaksera u zemlji Vencislav Angelov uleteo je unutra zajedno sa ženom čiji je suprug, koji je inače imao istoriju srčanih problema, preminuo pošto ga je Ivanov vakcinisao protiv COVID-19, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Ubiću te, kažem ti, hej, ti kopile", vikao je Angelov, poznat pod nadimkom "Čikago", što se moglo čuti na snimku koji je išao uživo na njegovoj Fejsbuk (Facebook) stranici.

Angelov, koji zagrovara desničarsku političar i koji poznat kao borac mera zatvaranja i vakcinacije protiv korona virusa, uhapšen je kasnije. U napadu su poveđeni i lekar i Angelov.

Predsednica opštine Novo Selo, Mareila Jordanova rekla je za bugarski servis RSE da je Ivanov potresen zbog incidenta i da je dao izjavu u policiji.

"Zbog ovog slučaja trenutno nekoliko sela nema doktora", rekla je Jordanova 18, januara.

Incident je ponovo skrenuo pažnju na Bugarsku, članicu Evropske unije, koja ima oko sedam miliona stanovnika od kojih je manje od 30 odsto vakcinisano i koja se trenutno bori da obuzda peti talas pandemije.

Prema zvaničnim podacima, Bugarska je 18. januara prijavila rekordnih 11.181 novozaraženih korona virusom u jednom danu. U toj zemlji trenutno je dominantan omikron soj.

Ukupan broj zaraženih u Bugarskoj premašuje 840.000, sa 32.332 smrtna slučaja od početka pandemije.

Nejasno je s kojim bi se optužbama, ako ih bude bilo, Angelov mogao suočiti, ali Bugarski lekarski sindikat je pozvao policiju da vodi slučaj do kraja.

"Bugarski lekarski sindikat neće tolerisati ponižavanje, maltretiranje i napade na lekare koji pokušavaju da rade svoj posao", naveo je sindikat.

Širenje teorija zavera

To je jedan od dva napada na medicinsko osoblje koji su poslednjih nekoliko dana prijavljeni u Bugarskoj.

Rođaci jednog pacijenta koji je bio smešten na kovid odeljenju u gradu Ruse na severoistoku zemlje, upali su u bolnicu zahtevajući da on bude premešten na drugo odeljenje, uz obrazloženje da on zapravo ni nema virus, izvestila je Bugarska nacionalna televizija (BNT) 18. januara.

Posle ta dva incidenta, bugarska ministarka zdravlja Asena Serbezova stala je u odbranu bugarskih zdravstvenih radnika, navodeći na Fejsbuku da oni zaslužuju poštovanje, a ne nasilje.

Nova centristička vlada na čelu s premijerom Kirilom Petkovim više puta je apelovala na bugarske građane da se vakcinišu kako bi se smanjio pritisak na bolnice i izbegle strože mere.

Za dobar deo antivakserskog raspoloženja u Bugarskoj odgovorne su dezinformacije koje putem društvenih mreža šire Angelov i drugi istaknuti pojedinci i političari, među kojima su i članovi krajnje desne stranke Preporod koja širi teorije zavere protiv NATO-a, Evropske unije, kao i u vezi s korona virusom.

Članovi Preporoda, predvođeni liderom Kostadinom Kostadinovim koji za vakcine protiv COVID-19 kaže da su "eksperiment", bili su na čelu velikog protesta ispred parlamenta u Sofiji, 12. januara. Pored kordona intevente policije, oni su protestovali zbog vakcina, eventualnog uvođenja obavezne vakcinacije, takozvanih "kovid pasoša", ali i drugih mera protiv korona virusa.

Međutim, stranka je nedavno dovedena u neprijatnost pošto je privatna i nezavisna bugarska televizija bTV objavila informaciju da su četiri od 13 poslanika iz redova Preporoda odlučila da ignorišu stav stranke i prime vakcine. Poslanici su Nikolaj Drenčev, Ivo Ruščev , Stojan Taslakov i Daniel Petrov. Kao i drugi s kojima je razgovarala bTV, Ruščev je negirao da se protivi vakcinaciji protiv COVID-19, ali je to predstavio kao pitanje ličnog izbora.

"Borba se trenutno ne vodi za vakcinisane ili nevakcinisane ljude. Mi se ne borimo za to. Borimo se za ljudska prava. Ja sam napravio svoj izbor i vakcinisao se", rekao je Rusčev.

Često citirane dezinformacije

Kako bi potkrepili svoje tvrdnje, Drenčev i drugi antivakseri u Bugarskoj često citiraju Atanasa Mangarova, pedijatra i specijalistu za infektivne bolesti iz Sofije.

Mangarov je često citiran u bugarskim medijima i ima milione pratilaca na TikToku, Instagramu i Jutjubu (YouTube), gde objašnjava zašto odbija da se vakciniše, zašto je protiv obavezne vakcinacije i deli priče o problemima s vakcinama.

On se zalaže za prirodni imunitet koji se stiče nakon preležane bolesti, naspram onog koji se dobija vakcinacijom. Tvrdi da je to jedino rešenje protiv novih sojeva korona virusa.

Usled dezinformacija koje propagiraju Mangarov, Angelov i drugi, bugarsko ministarstvo zdravlja je 18. januara izdalo saopštenje u kojem se ističe da ne postoji naučno potvrđena veza između vakcinacije protiv COVID-19 i nekog smrtnog slučaja.

"U Bugarskoj ne postoji nijedan slučaj dokazane uzročne veze između vakcine protiv COVID-19 i smrti", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja koji je preneo bugarski servis RSE-a.

Posle incidenta u Novom Selu, RSE je bezuspešno pokušavao da kontaktira i Angelova i Ivanova.

Bugarski lekarski sindikat je saopštio da će stati uz Ivanova, nudeći pravnu pomoć njemu, kao i svakom drugom "lekaru koji je bio izložen nasilju".

Nejasno kakve bi optužbe, ako ih bude, bugarski tužioci mogli da iznesu protiv Angelova, koji je već nekoliko puta bio u sukobu sa zakonom.

U septembru se grupa antivaksera sukobila s medicinskim timom u centru za vakcinisanje u crnomorskom gradu Varni. Oni su vređali lekare i zahtevali od njih da prestanu da daju vakcine.

Jordanova, predsednica opštine Novo Selo, rekla je da je Ivanov potresen zbog incidenta, ali da je relativno u redu, "koliko je to moguće u takvoj situaciji".

Ona je takođe iznela detalje slučaja čoveka koji je umro nekoliko dana posle vakcinacije. Prema rečima Jordanove, porodica preminulog živi u Nemačkoj najmanje 10 godina, a muškarac je imao više operacija srca u inostranstvu.

"Jednostavno, on je imao problema sa srcem, a nisu to rekli doktoru", rekla je ona, ističući da je doktor Ivanov cenjen u selu i šire. "Doktor je tu za sve nas godinama i uopšte ne zaslužuje takav tretman".

UPITNIK: Kako da poboljšamo Dnevno@RSE?

Više od dve godine šaljemo Dnevno@RSE za medije i novinare širom Zapadnog Balkana kako bi sa vama podelili sadržaje koje možete besplatno da objavite na svojim platformama.

Ako ste novinar ili medijski radnik koji koristi ovu uslugu, želimo da čujemo od vas kako je možemo unaprediti.

Molimo vas da popunite kratki upitnik koji možete naći na ovom linku: UPITNIK

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG