Dostupni linkovi

Bugarski predsjednik potpisao zakon koji zabranjuje LGBT 'promociju' u školama


Demonstrant u Sofiji protiv amandmana koji zabranjuju LGBT "propagandu" u školama drži natpis: "Moj život je činjenica, a ne propaganda".
Demonstrant u Sofiji protiv amandmana koji zabranjuju LGBT "propagandu" u školama drži natpis: "Moj život je činjenica, a ne propaganda".

Bugarski predsjednik Rumen Radev potpisao je nedavno usvojeni amandman kojim se zabranjuje LGBT "promocija" u školama uprkos pozivima bugarskih intelektualaca da se na to stavi veto dok se grupe za ljudska prava spremaju da organizuju protest protiv te mjere 15. avgusta.

Zakon, koji zabranjuje "propagandu, promociju ili podsticanje" u obrazovnom sistemu "ideja i stavova koji se odnose na netradicionalnu seksualnu orijentaciju i/ili rodni identitet osim biološkog", biće objavljen u službenom glasniku 16. avgusta.

Stotine bugarskih akademika pozvalo je u otvorenom pismu predsjednika Rumena Radeva da stavi veto na amandman, prenosi Bugarski servis Radija Slobodna Evropa.

Izmjene imaju za cilj da se pozabave "problemom koji ne postoji" u bugarskom školskom sistemu, kaže se u pismu, i umjesto toga "normalizuju političke napade" na LGBT zajednicu.

Komesar Savjeta Evrope za ljudska prava Majkl O'Flaherti takođe je pozvao Radeva da ne potpiše zakon, dodajući da je "duboko zabrinut" zabranom.

Radev nije komentarisao pozive, ali je njegova služba za odnose s medijima saopštila da je "izrazio svoj stav prema promjenama" potpisivanjem zakona.

Gomile demonstranata okupile su se 7. i 8. avgusta u glavnom gradu Bugarske Sofiji nakon što su poslanici 7. avgusta usvojili amandman na Zakon o predškolskom i školskom obrazovanju.

Grupe za ljudska prava najavile su novi protest 15. avgusta.

Amandman je predložila proruska krajnje desničarska partija Preporod i usvojen je sa 159 glasova za, 20 protiv i 10 uzdržanih.

Poslanici su glasali i za još jedan amandman na zakon o obrazovanju, koji definiše "netradicionalnu seksualnu orijentaciju" kao "različitu od opšteprihvaćenih i ustaljenih predstava... [i] privlačnosti između osoba suprotnog pola".

Pristalice amandmana kažu da oni odražavaju duh bugarskog ustava, koji propisuje da je brak samo između muškarca i žene i da je zasnovan na pravoslavnim hrišćanskim vrijednostima.

Bugarska pravoslavna crkva pozdravila je amandmane u saopštenju objavljenom 8. avgusta.

Ali mnoge grupe za ljudska prava kritikovale su taj potez, nazvavši ga "napadom" na prava djeteta.

Predlagači zakona, Partija Preporod i svi oni koji su glasali za zakon tvrde da je to "zaštita mladih", navodi se u saopštenju LGBT zagovaračke grupe ILGA-Europe.

"Istina je, međutim, da je ovo napad na prava djece, posebno LGBTI djece", navodi se u saopštenju.

Domaće i međunarodne LGBT grupe rekle su da formulacije bugarskih zakonskih izmjena imaju sličnosti sa zakonima o "LGBT propagandi" u Rusiji i Mađarskoj, koje su grupe za ljudska prava kritikovale zbog kršenja slobode izražavanja i promovisanja diskriminacije i zlostavljanja LGBT osoba.

Istraživači i organizacije za ljudska prava Bugarsku rutinski svrstavaju među najgore zemlje u Evropi po pitanju LGBT prava.

Šta se dešava na terapijama preobraćanja LGBT osoba u Rusiji?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

XS
SM
MD
LG