Dostupni linkovi

Rusi u Crnoj Gori odali poštu Navaljnom u više gradova


Neki od Rusa koji su se u Budvi okupili zbog smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Crna Gora, 16. februara 2024.
Neki od Rusa koji su se u Budvi okupili zbog smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Crna Gora, 16. februara 2024.

Ruski državljani koji žive u Crnoj Gori okupili su se u Budvi, Podgorici, Baru i Herceg Novom kako bi paljenjem svijeća odali počast ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Okupljanja su bila mirna, a građani su nosili slike Navaljnog i pisane poruke kojima se ukazuje da je Putinova vlast odgovorna za smrt kritičara Kremlja.

Više stotina Rusa se samoinicijativno okupilo u petak u centru Budve, primorskom gradu, kako bi odali poštu ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, koji je, prema izjavi ruskih zatvorskih vlasti, umro 16. februara na zapadu Sibira, gdje je služio zatvorsku kaznu.

Okupljeni su u tišini palili svijeće i polagali cvijeće, a među natpisima koje su nosili je i "Putin je ubio Navaljnog".

Skup je pratila pjesma "Change" (Promjena) grupe Kino, koja je popularna među ruskim opozicionarima.

"Putin ubija najbolje opozicionare i niko na svijetu ne može učiniti ništa. Putin može da radi što god želi", ističe za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ana iz Sankt Peterburga.

Ona ne vjeruje da je 47-ogodišnji Navaljni umro prirodnom smrću.

Njen prijatelj Oleg potreseno kaže da je vijest o smrti Navaljnog kod njega nakon šoka izazvala ljutnju.

"Strašno sam ljut, miran način da se ovo okonča ne vodi ničemu", rezignirano kaže.

Budva, 16. februara 2024.
Budva, 16. februara 2024.

Navaljni je bio simbol otpora i nada posebno Rusima koji su morali napustiti svoju zemlju pred moskovskim režimom, kaže Aleks iz Moskve.

"On je bio posljednji heroj. Bio je veoma hrabar", kaže Aleks za RSE.

Dodaje da je Navaljnijeva smrt ugasila posljednju nadu da je drugačija Rusija moguća.

"Rusi su bez nade, nema nade. Ljudi se plaše da kažu bilo što, jer možete dobiti nekoliko godina zatvora za nekoliko riječi", navodi Aleks.

Vijest o smrti Navaljnog je i za Olega šokantna, a jedini tračak nade vidi u tome da neko izađe i kaže: nije istina da je mrtav, ovo je bila uobičajena ruska dezinformacija.

"Ali, svjestan sam da je to nemoguće", umorno kaže Oleg.

U Podgorici su okupljeni razvili transparent na kojem je pisalo "Nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti".

Oni su dvadesetak minuta stajali u tišini, nakon čega su se razišli.

XS
SM
MD
LG