Dostupni linkovi

Američki ratni brod presreo rakete kod Jemena


USS Carney, ratni brod mornarice SAD-a
USS Carney, ratni brod mornarice SAD-a

Pozivajući se na dva američka zvaničnika, Reuters je izvijestio da je ratni brod mornarice Sjedinjenih Američkih Država(SAD) koji je putovao u blizini Jemena presreo više projektila. Izvori su rekli da ratni brod nije bio meta napada, te da su projektili prolazili u njegovoj blizini.

Nije jasno ko stoji iza napada. Jedan od dužnosnika rekao je da su projektile ispalili Huti, koji imaju podršku Irana i uključeni su u sukob u Jemenu.

Drugi dužnosnik je naveo da su dvije ili tri rakete presretnute. Oba dužnosnika su istaknula kako nije jasno što su projektili gađali. Moguće je da su projektili ispaljeni na brod USS Carney ili da su lansirani prema drugoj meti.

Novinska agencija Reuters također je izvijestila je da je zračna baza Ain al-Asad u zapadnoj provinciji Anbar u Iraku – u kojoj su smještene američke trupe – bila pod napadom projektila i dronova.

Pozivajući se na dvije osobe bliske sigurnosnim snagama, Reuters je izvijestio da još nije jasno ima li žrtava u napadu. Bio je to treći takav napad na američku bazu u Iraku u manje od 24 sata.

Incident se dogodio u trenutku povećanih napetosti na Bliskom istoku zbog sukoba između Izraela i Hamasa. Iran već dugo podržava Hamasove militante.

Inače, USS Carney prošao je u srijedu kroz Sueski kanal u Crveno more. Zapovjedništvo američkih snaga saopštilo je u objavi na društvenim mrežama da će brod "pomoći u osiguravanju pomorske sigurnosti i stabilnosti na Bliskom istoku".

Vojne snage SAD-a u Iraku gađane su u srijedu u dva odvojena napada dronovima, od kojih je jedan nanio lakše ozljede malom broju vojnika, iako je američka vojska uspjela presresti naoružani dron.

Prošle sedmice, iračke oružane grupe povezane s Iranom zaprijetile su da će gađati američke interese raketama i bespilotnim letjelicama ako Washington interveniše da podrži Izrael protiv Hamasa u Gazi.

Sjedinjene Države imaju 2.500 vojnika u Iraku i još 900 u susjednoj Siriji, u misiji savjetovanja i pomoći lokalnim snagama u borbi protiv Islamske države, koja je 2014. zauzela dijelove teritorija u obje zemlje.

XS
SM
MD
LG