Dostupni linkovi

Brnabić: Palmer nije vršio pritisak na mene, razgovor otvoren i iskren


Ana Brnabicć i Metju Palmer, Beograd (3. jun 2021.)
Ana Brnabicć i Metju Palmer, Beograd (3. jun 2021.)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 4. juna da je sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom (Matthew Palmer) prethodnog dana o pregovorima Beograda i Prištine imala "dug, dobar, iskren razgovor", da su "sve karte na stolu", kao i da njen sagovornik "nije vršio pritisak".

"Ne mislim da je realno da Beograd i Priština postignu dogovor do kraja godine. U Prištini je veoma radikalna ideologija, ne samo da nisu spremni da razgovaraju o kompromisu nego ni da ispune ranije preuzete obaveze", rekla je Brnabić TV Pink, komentarišući Palmerovu izjavu da je "apsolutno moguće" da ove godine dođe do dogovora dve strane.

Ona je rekla da se ne može zaboraviti šta je preuzeto kao obaveza i da se krene sa nekim novim dijalogom, kako to, navela je, govori kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti, kao da ranije ništa nije dogovoreno.

"Priština ima obavezu da implementira dogovoreno i da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), to je međunarodna obaveza", istakla je Brnabić, navodeći da je to "crvena linija.

Kako je rekla, ona je na sastanku sa Palmerom, koji je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, "podvukla" da je potpis na Briselski sporazum dala Evropska unija.

Na pitanje da komentariše tekst objavljen u listu Danas da je Palmer tražio od nje da obezbedi medijski pluralizam, Brnabić je rekla da je "bilo reči i tome ali očigledno oni imaju direktne insajderske informacije".

Palmer i Lajčak se sastali i sa patrijarhom SPC

Specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer sastao se oko 10 sati i sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem.

On je u Patrijaršiju došao posle specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Nakon razgovora sa poglavarom SPC Palmer i Lajčak razgovaraće sa direktorom Kancelarije Petrom Petkovićem.

Prema pisanju medija, Palmer bi trebalo da se sastane i sa predstavnicima opozicije.

Lajčak pred susret s Porfirijem: U Beogradu sam da pripremim dijalog

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pred sastanak sa patrijarhom Porfirijem, koji ga je ugostio u Patrijaršiji izjavio je medijima da u Beograd nije došao sa porukama, već kako bi se pripremio nastavak razgovora Beograda i Prištine.

"Nisam došao sa porukama, došao sam sa namerama da dobro pripremimo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Bitno je da znamo šta tu možemo da očekujemo", rekao je Lajčak.

Na pitanje za kada je dogovoren nastavak dijaloga, Lajčak je ponovio da se datum zna, ali da će ga saopštiti šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell).

Tema sastanka patrijarha sa dvojicom izaslanika je, kako se očekuje, položaj srpske kulturne baštine i problemi Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

XS
SM
MD
LG