Dostupni linkovi

Putin bi ove sedmice 'mogao najaviti aneksiju okupiranih ukrajinskih regija'


Vladimir Putin u Sočiju, Rusija, 26. septembar 2022.
Vladimir Putin u Sočiju, Rusija, 26. septembar 2022.

Postoji "realna mogućnost" da ruski predsjednik Vladimir Putin objavi aneksiju okupiranih ukrajinskih regija kada se 30. septembra obrati ruskom parlamentu, izvijestilo je britansko Ministarstvo odbrane.

U regijama Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporižje se od 23. do 27. septembra održavaju montirani referendumi usred najvećeg kopnenog rata u Evropi od Drugog svjetskog rata, onog koji je primorao mnoge potencijalne glasače da pobjegnu.

Ukrajina i Zapad ocjenjuju da je Kremlj već odlučio o rezultatu takozvanog glasanja i da će ga koristiti kao izgovor za nezakonito otimanje zemlje.

"Ruski lideri se gotovo sigurno nadaju da će svaka najava prisvajanja biti viđena kao opravdanje 'specijalne vojne operacije' i da će konsolidirati patriotsku podršku sukobu", saopćilo je britansko Ministarstvo.

Međutim, britansko Ministarstvo ističe da će ta nada "vjerovatno biti porušena sve većom domaćom svijesti o nedavnim padovima na bojnom polju Rusije i značajnom nelagodom zbog djelomične mobilizacije objavljene prošle sedmice".

Ruske trupe su ovog mjeseca pretrpjele ozbiljne neuspjehe u sukobu, kako na istoku tako i na jugu Ukrajine, što je, kažu promatrači, nagnalo predsjednika Vladimira Putina da požuri s glasanjem i tamo učvrsti autoritet Moskve.

Američki predsjednik Joe Biden je ranije rekao da je glasanje "lažno" i ništa drugo do "lažni izgovor za pokušaj aneksije dijelova Ukrajine silom".

Bivši ruski oficir izbjegao mobilizaciju: 'Zgrožen sam'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Promatrači gledaju na ishod takozvanog glasanja kao unaprijed utvrđen zaključak koji slijedi isti obrazac koji je Moskva primijenila 2014. da pripoji region Krima Ukrajini nakon velikih prozapadnih uličnih demonstracija u kojima je svrgnut predsjednik zemlje naklonjen Kremlju.

Putin je najavio i da Moskva poziva 300.000 rezervista, što je potez koji je izazvao proteste hiljade sposobnih Rusa koji se plaše raspoređivanja u Ukrajinu i koji su pobjegli u susjedne zemlje.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG