Dostupni linkovi

Porodica Rusa osumnjičenog za ubistvo živi u 'spektakularnoj' britanskoj vili, zaključuje istraga RSE


Vila Castellan u Surrey, Engleska. Olga i Dmitrij Saveljev.
Vila Castellan u Surrey, Engleska. Olga i Dmitrij Saveljev.

Piše: Andrej Sošnikov

Kombinujući britansku eleganciju više klase sa primjesom modnih trendova, video na Instagramu prikazuje plavušu koja izlazi iz vile sa stubovima od crvene cigle dok je prati melodija britanske reperke Enny Charge It, ubacuje kofer u srebrnu Bentli limuzinu i odvozi se u sumrak pored svjetlucave fontane.

Ovo je višemilionsko okruženje koje Olga Saveljeva, supruga člana gornjeg doma ruskog parlamenta Dmitrija Saveljeva, nedavno uhapšenog zbog sumnje da je angažovao potencijalnog ubicu da ubije bivšeg poslovnog partnera, naziva "moj dom", piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Objave Saveljeve, uključujući video sa rep muzikom, pokazuju njenim pratiocima kojih na Instagramu ima 772.000, u kojoj mjeri porodica ruskog političara još uvijek može da uživa u dobrom životu uprkos britanskim sankcijama zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu koje sprječavaju političara koji podržava Kremlj od posjeti dom ili finansira boravak porodice u Britaniji.

Sistema, istraživačka jedinica Ruskog servisa RSE, koristila je niz ovih postova od 2020. do 2024. kako bi pronašla istaknutu rezidenciju na Wentworth imanju, zajednici klubova na ruralnih 710 hektara u okrugu Surrey, oko 26 milja jugozapadno od Londona, koje je domaćin godišnjeg PGA golf šampionata i smatra se "jednom od najboljih stambenih oblasti u Evropi".

Među slavnim stanovnicima Wentwortha su ruski finansijer Petar Aven i pokojni tajkun i insajder Kremlja koji je postao neprijatelj Boris Berezovski, koji su takođe sankcionisani, britanske pop zvijezde Elton John i Gary Numan, te pokojni čileanski diktator Augusto Pinoče.

Nejasno je da li se Saveljev (56), koji je nekada rangiran među najbogatije ruske parlamentarce, ikada ubrajao u ove javne ličnosti.

Objave njegove supruge na Instagramu iz kuće, Castellane, četvorospratne vile od crvene cigle sa bijelim stubovima, ne prikazuju političara.

Vjerovatno i neće.

Ruski organi za sprovođenje zakona priveli su 2. avgusta Saveljeva, bivšeg prvog zamjenika predsjednika frakcije vladajuće partije Jedinstvena Rusija u Savjetu Federacije u vezi sa navodnom zavjerom za ubistvo, za koju je Federalna služba bezbednosti tvrdila da je osujećena jer niko nije ubijen.

Gornje vijeće, gdje je od 2016. predstavljao oblast Tula, oduzelo je Saveljevu imunitet od krivičnog gonjenja. Njegovo članstvo u Jedinstvenoj Rusiji je suspendovano, objavio je dnevnik Komersant.

Saveljev, čiji zakonodavni mandat ističe u septembru, u parlamentu je od 2000. On je prvo obezbijedio mjesto u donjem domu nakon što je izgubio mjesto generalnog direktora državnog giganta naftovoda Transnjefta.

Posada zaplijenjene 'Putinove jahte' naspram novinara RSE
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Saveljeva nikada nije spomenula Castellane na svojoj Instagram stranici, ali analiza RSE dovela je do zaključka da su mnoge fotografije koje je objavila na društvenim mrežama snimljene tamo.

U opisu fotografije od 10. decembra 2023. na kojoj se vidi kako sjedi ispred kamina uoči odlaska u švajcarsku banju, Saveljeva (42) je navela kako se nalazi u "svom domu". Drugi post, od 29. aprila, obiljeležio je pravoslavnu Cvjetnu nedelju fotografijom Saveljeve i njena tri sina koji sjede u prostoriji koja podsjeća na fotografiju sa onlajn liste projekata britanske firme za dizajn enterijera Ps4House.

Posljednji post iz vile na Instagram profilu Saveljeve datira iz juna.

Profil Wentworth Estate and Golf Course by Country Life iz 2011. godine koji promoviše Country Life, luksuzni britanski časopis, opisao je Castellane kao "spektakularan", sa "svim neophodnim atraktivnim dodacima". U "atraktivne dodatke" se ubraja "zatvoreni bazen i spa kompleks" i "kompleks zatvorenog bazena i banje", "bioskopska sala" i šest "luksuznih spavaćih soba", uključujući "veliki glavni apartman sa 'njegovim i njenim' kupatilima i svlačionicama".

U to vrijeme, britanska agencija za nekretnine Knight Frank procenila je Castellane na tržišnu cijenu od 12,5 miliona funti (19,5 miliona dolara), izvijestio je Country Life.

Finansijski aranžmani prema kojima članovi porodice Saveljev možda žive u kući nisu jasni.

Kuća Wentworth Estate preko puta Castellanea prodata je 2023. za 11,5 miliona funti (oko 15,1 milion dolara), prema britanskoj bazi podataka nekretnina Varbes.

U svojoj najnovijoj zvaničnoj prijavi prihoda, iz 2021. godine, Saveljev je rekao da su on i njegova supruga imali zajednički godišnji prihod od skoro 239 miliona rubalja (2,7 miliona dolara), prema Deklaratoru, onlajn bazi podataka o ruskim javnim ličnostima.

Saveljev je takođe uvrstio britansku imovinu, bez navođenja adrese, ali je veličina koju je prijavio bila dva i po puta manja od Castellanea, koji ima površinu od oko 1.250 kvadratnih metara, prema građevinskom preduzeću Bole Construction.

Od datuma objavljivanja ovog članka, britanski katastarski registar nije naveo nijednog Saveljeva kao vlasnika Castellanea.

Od 2017. registrovani vlasnik je Olga Krun, čija je navedena adresa u Meilenu, u Švajcarskoj, južno od Ciriha, švajcarskog finansijskog centra.

Zvanični britanski poslovni registar Companies House takođe identifikuje Krun kao vlasnicu Amaffi London Limited, dijela međunarodne mreže parfimerija čiju je osnivačicu, Marinu Amafi, istraživački medij Projekt 2020. godine nazvao djevojkom sankcionisanog tajkuna Eduarda Hudainatova, bivšeg izvršnog direktora državne ruske naftne kompanije Rosnjeft.

Krun se bavi advokaturom u Švajcarskoj pod imenom Olga Boltenko, prema njenom LinkedIn profilu.

Mjesečne zakupnine koje je naveo jedan britanski agent za nekretnine za imanje Wentworth kreću se od 11.500 do 16.000 funti (14.660 do 20.390 dolara).

Kao sankcionisane osobe, finansije Saveljeva ne mogu da se koriste u ove svrhe, prema britanskim propisima, a ako porodica iznajmljuje kuću, nejasno je odakle dolazi novac za kiriju. Olga Saveljeva je 2021. imala godišnji prijavljeni prihod od skoro 61 milion rubalja (827.330 dolara).

Sistema je pokušala da kontaktira Saveljeve u vezi sa Castellaneom preko fabrike nakita koju porodica posjeduje u ruskom gradu Nižnjem Novgorodu, ali nije dobila odgovor.

*Napisala Elizabeth Owen na osnovu izvještaja istraživačke jedinice Ruskog servisa RSE

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG