Dostupni linkovi

Iduće sedmice reekshumacija posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici, biće dodani i oni pronađeni ispod fontane u Brčkom


Ostaci neidentifikovane osobe pronađeni u dvorištu porodične kuće u Brčkom, 26. septembar 2023.
Ostaci neidentifikovane osobe pronađeni u dvorištu porodične kuće u Brčkom, 26. septembar 2023.

Reekshumacija tijela žrtava genocida u Srebrenici bit će obavljena naredne sedmice, kada će biti otvoreno 78 mezara, kako bi bili dodani posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni.

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini, podsjetila je na slučaj u Brčkom, gdje su prošle godine u dvorištu doktora Nebojše Mraovića ispod fontane pronađeni posmrtni ostaci žrtava genocida iz Srebrenice.

Kako je kazala, i njihovi posmrtni ostaci iduće sedmice će biti dodani posmrtnim ostacima koji su ranije pronađeni.

Posmrtni ostaci u dvorištu brčanskog ortopeda Mraovića zakopane su prije 11 godina, nakon čega je iznad njih izgrađena betonska fontana. Ekshumacija posmrtnih ostataka je urađena 21. septembra prošle godine.

Da je riječ o posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, utvrdio je Institut za nestale osobe BiH nakon ekshumacije i DNK analize u januaru 2024. godine.

Fazlić je podsjetila da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo istragu, ali da ovo djelo nije okvalificiralo kao ratni zločin.

"Ono što je najstrašnije je da doktor i dalje radi svoj posao i nije procesuiran", kazala je.

Institut je utvrdio da je riječ o ostacima Salke Hadžića i Mensura Nukića. Dio posmrtnih ostataka Salke Hadžića, koji su pronađeni na području Cerske, nedaleko od Srebrenice, ukopani su 2022. godine, a Nukića 2011. godine u Memorijalnom centru Potočari.

Tužilaštvo BiH saopćilo je krajem maja da pronalazak nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici zabetoniranih u fontani u dvorištu privatne kuće ljekara u Brčkom ne može biti tretiran kao ratni zločin, s obzirom na to da je riječ o događaju iz druge polovine '90-godina.

Ljekar Mraović je ranije za Radio Slobodna Evropa rekao da ne vidi ništa sporno u cijelom slučaju, navodeći da su kosti korištene za "planiranje operacija".

U februaru 2024. on je i dalje radio s pacijentima u Brčkom. Iz Komore doktora medicine Republike Srpske tada nije odgovoreno na upit Radija Slobodna Evropa o tome da li Mraović i dalje ima licencu za bavljenje ljekarskim poslom, te kako Komora postupa u ovakvim slučajevima.

Prema Krivičnom zakonu Brčko distrikta, ako neko neovlašteno odnese, sakrije ili premjesti tijelo ili dio tijela, biće kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. Kazne su iste u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj moguća zatvorska kazna do dvije godine.

Krivični zakon BiH se ne bavi ovim, ali propisuje zatvorsku kaznu do tri godine u slučaju da osoba ne prijavi mjesto masovne grobnice.

XS
SM
MD
LG