Dostupni linkovi

Brazil se oprostio od fudbalske legende Pelea


Kovčeg sa telom fudbalskog velikana Pelea na ulazu na groblje groblju Ekumenske memorijalne nekropole u Santosu, 3. januar 2022.
Kovčeg sa telom fudbalskog velikana Pelea na ulazu na groblje groblju Ekumenske memorijalne nekropole u Santosu, 3. januar 2022.

Masa je gledala kako se kovčeg sa telom brazilske fudbalske legende Pelea vozi ulicama Santosa u utorak, 3. januara, vatrogasnim kamionom, nakon što mu je 230.000 ožalošćenih, uključujući i novog predsednika zemlje, odalo počast.

Mladi i stari su stajali zagrljeni dok je pogrebna povorka satima vijugala ulicama priobalnog grada. Neki navijači su bili u suzama, drugi su navijali i skandirali nacionalnom heroju koji se bosonog podigao iz siromaštva i postao jedan od najvećih i najpoznatijih sportista u modernoj istoriji.

Pele je umro prošle nedelje u 82. godini nakon što se godinu dana borio protiv raka debelog creva.

Njegova pogrebna povorka krenula je sa gradskog stadiona Vila Belmiro, doma fudbalskog kluba Santos, tima za koji je Pele igrao od 1956. do 1974. godine, postigavši više od 1.000 golova.

Povorka sa kovčegom Pelea na vatrogasnim kolima prolazi ulicama Santosa, 3. januar 2023.
Povorka sa kovčegom Pelea na vatrogasnim kolima prolazi ulicama Santosa, 3. januar 2023.

Na stadionu je održano 24-časovno buđenje u kojem su poštovaoci satima čekali u redu da odaju počast, čak i preko noći, navodi klub.

Jedan od najdirljivijih trenutaka dogodio se kada se povorka zaustavila ispred kuće njegove 100-godišnje majke. Gomila je tamo aplaudirala i skandirala „Pele je naš kralj“, pre nego što je održala minut ćutanja, prenosi agencija Asošijejted pres (AP).

Peleova sestra Marija Lusija Nasimento (78) gledala je u suzama sa balkona i zahvalila se publici u kratkom TV intervjuu.

Novoinaugurisani predsednik Lula stigao je helikopterom u utorak ujutro i stao pored Peleovog kovčega, ogrnut brazilskom zastavom, u centru fudbalskog terena.

"Malo Brazilaca je pronelo ime naše zemlje kao on“, rekao je Lula prošle nedelje nakon Peleove smrti.

Počast su odali i druge poznate ličnosti. Predsednik FIFA Đani Infantino, koji je među prvima stigao na komemoraciju u ponedeljak, rekao je da će zamoliti fudbalske saveze širom sveta da nazovu stadione po Peleu.

Pele je rođen 1940. godine u malom gradu Tres Coracoesu, ali se preselio u Santos 1956. i tu proveo veći dio života.

Peleovo tijelo stiglo je 2. januara pod vatrometom u Santos, grad od oko 430.000 stanovnika.

Gradska pres-služba saopštila je da je za izvještavanje sa ovog događaja akreditovano oko 5.000 novinara iz cijelog svijeta.

Pele je jedini fudbaler koji je osvojio tri titule reprezentativnog prvaka svijeta, a za Santos je postigao više od 1.000 golova.

XS
SM
MD
LG