Dostupni linkovi

U mandatu Lule smanjeno krčenje prašuma Amazonije za 31 posto


Krčenje prašuma Amazonije, avgust, 2019.
Krčenje prašuma Amazonije, avgust, 2019.

Krčenje šuma u regiji Amazonije značajno je opalo otkako je Luiz Inacio Lula da Silva preuzeo dužnost predsjednika, objavilo je 7. juna brazilsko ministarstvo okoliša.

Područje krčenja šuma u regiji smanjilo se za 31 posto u prvih pet mjeseci ove godine u poređenju s istim razdobljem prošle godine godine, kažu službeni podaci agencije za svemirska istraživanja Inpe.

Nasuprot tome, krčenje šuma u Cerradu, vlažnim savanama u jugoistočnom Brazilu, povećalo se za 35 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Lula je započeo svoj treći mandat na dužnosti 1. januara. U svojim prethodnim mandatima od 2003. do 2010., bavio se pitanjima ekologije, ali sada je obećao da će ojačati zaštitu okoliša i klime, kao i prava domorodačkog stanovništva.

Kada je Bolsonaro, saveznik moćnog poljoprivrednog sektora, bio predsjednik, prosječna godišnja deforestacija se povećala za više od 75 posto u poređenju s prethodnom decenijom.

Lula je u ponedjeljak (5. juni) obilježio Svjetski dan zaštite okoliša najavivši ekstenzivni novi plan za borbu protiv deforestacije, sa stotinama ciljeva, uključujući i trenutnu zapljenu polovine teritorije koji se nezakonito iskorištava za sječu, poljoprivredu, rudarenje i druge aktivnosti na zaštićenom tlu.

U srijedu je njemačka ministarka inostranih poslova Annalena Baerbock obišla Amazoniju, apelujući na međunarodnu podršku u borbi protiv krčenja šuma.

Amazonija, najveća prašuma na svijetu, sadrži 12 posto slatke vode na planeti i dom je 10 posto svih vrsta na svijetu, prema organizaciji za zaštitu prirode WWF.

Računa se da je oko 20 posto izvornog područja Amazonije već uništeno. Naučnici se boje da je gubitak od 25 posto prelomna tačka od koje se ekosistem više neće moći oporaviti.

Izvor: dpa
XS
SM
MD
LG