Dostupni linkovi

Richard Branson planira da se 11. jula uputi u svemir


Branson će proći istu obuku, pripremu za let kao budući astronauti te kompanije, a njegov let će se direktno prenositi onlajn
Branson će proći istu obuku, pripremu za let kao budući astronauti te kompanije, a njegov let će se direktno prenositi onlajn

Britanski milijarder Richard Branson namerava da se 11. jula uputi u svemir u letelici svoje kompanije Virgin galactic.

"Okvir za sledeći probni let letelice 'SpaceShipTwo' otvara se 11. jula, i zavisi od vremenskih uslova i tehničkih provera", navodi se u saopštenju Virgin galactica.

Branson će proći istu obuku, pripremu za let kao budući astronauti te kompanije, a njegov let će se direktno prenositi onlajn.

Biće putnik u zadnjem delu raketnog aviona Unity, koji njegova kompanija Virgin Galactic razvija u SAD-u u protekle dve decenije.

Letilica se može popeti na nadmorsku visinu od 90 kilometara, pružajući onima na brodu nekoliko minuta bestežinskog stanja i pogled na zakrivljenost Zemlje.

Bransonova namera je da uvede komercijalnu uslugu letenja u svemir, a oko 600 ljudi već je položilo depozite za ovu avanturu.

"Zaista verujem da svemir pripada svima nama. Posle 17 godina istraživanja, inženjeringa i inovacija, nova komercijalna svemirska industrija spremna je da otvori univerzum čovečanstvu i zauvek promeni svet“, kazao je Branson, prenosi BBC.

Galaktički tim će težiti usponu 11. jula, ali to bi naravno moglo biti odloženo zbog nepovoljnih vremenskih uslova ili mogućih tehničkih problema.

No, ako sve bude po planu, Branson bi bio brži u trci za svemir od osnivača Amazona Jeffa Bezosa, koji je ovakvu akciju najavio za 20. jul, u raketi svoje kompanije "Blu Origin".

Bezos je pozvao je tri osobe da mu se pridruže u njegovom novom Shepard-ovom sistemu za povišenje pritiska i kapsulama. To su njegov brat Mark; misteriozna osoba koja je na aukciji za mesto platila 28 miliona dolara i čuvena avijatičarka Wally Funk.

Osamdesetdvogodišnja Funk obučena je za astronauta šezdesetih godina prošlog veka i time bi postala najstarija putnica u svemiru ikada.

XS
SM
MD
LG