Dostupni linkovi

Bivši komandant srpskih snaga na Kosovu nosilac liste na izborima


Božidar Delić na promociji knjige govora bivšeg predsednika Srbije Slobodana Milosevića koji je 2006. umro u pritvoru Haškog tribunala, Beograd, 20. avgust 2012.
Božidar Delić na promociji knjige govora bivšeg predsednika Srbije Slobodana Milosevića koji je 2006. umro u pritvoru Haškog tribunala, Beograd, 20. avgust 2012.

Nekadašnji vojni general Božidar Delić, koji je tokom rata na Kosovu bio komandant brigade Vojske Jugoslavije, biće nosilac liste koalicije NADA na parlamentarnim izborima u Srbiji najavljenim za 3. april, objavljeno je iz ove koalicije.

Koaliciju NADA čine desno orijentisana Demokratska stranka Srbije (DSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije, čiju frakciju vodi unuk četničkog komandanta iz Drugog svetskog rata Dragoljuba Mihailovića.

Vojislav Mihailović izjavio je na konferenciji za novinare 7. februara da Delića sa članovima koalicije NADA "povezuje zajednička ljubav prema Srbiji", kao i da to pokazuje "kakav je odnos koalicije prema Kosovu".

Delić će biti nosilac liste kao nestranačka ličnost, a predsednik DSS Miloš Jovanović nazvao ga je jednim od "najvećih živih srpskih ratnika".

Sam Delić rekao je na konferenciji da "koalicija NADA obuhvata sve one ljude sa kojima je godinama unazad radio kao vojnik, i činio ono što je Srbija od njih tražila".

Božidar Delić je tokom rata na Kosovu 1999. godine bio komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije.

Beogradski nevladin Fond za humanitarno pravo, koji se bavi istraživanjem ratnih zločina, je protiv njega podneo dve krivične prijave zbog, kako su naveli, zločina na Kosovu, ali protiv Delića nikada nije pokrenut postupak.

Kao svedok odbrane, pojavio se pred Haškim tribunalom u procesima protiv bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i Vladimira Lazarevića, koji je pred tim sudom osuđen za ratne zločine na Kosovu.

Više puta je poručivao da Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini, ne bi isporučio Haškom tribunalu.

Delić je bio dugogodišnji poslanik u Skupštini Srbije, a 2007. godine i njen potpredsednik iz redova Srpske napredne stranke (SRS) haškog osuđenika Vojislava Šešelja.

Posle raskola u SRS-u 2008. godine, Delić je prešao u Srpsku naprednu stranku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da bi je 2011. napustio zbog neslaganja sa politikom partije i vratio se u radikale.

Nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, kada SRS nije prešla cenzus, ušao je u sukob sa liderom radikala i isključen je iz članstva.

Ubrzo je sa bivšim potpredsednikom SRS-a Nemanjom Šarovićem osnovao desničarski "Pokret ljubav, vera, nada", čiji je Šarović predsednik, a Delić zamenik predsednika.

Danas je predsednik udruženja "Nema nazad, iza je Srbija".

XS
SM
MD
LG