Dostupni linkovi

Sud BiH ukinuo pritvor bivšem državnom ministru Milošu Lučiću


Miloš Lučić, maj 2020.
Miloš Lučić, maj 2020.

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je mjere pritvora Milošu Lučiću, donedavnom državnom ministru za ljudska prava i izbjeglice, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz ove pravosudne institucije.

Za njega je Tužilaštvo BiH na ročištu 9. januara zatražilo produženje pritvora za dva mjeseca, dok je odbrana tražila izricanje mjera zabrane.

Lučić je osumnjičen za nezakonito trošenje sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisiranje vozila kod neovlaštenih osoba, zloupotrebe pri zapošljavanju i druge nezakonitosti.

"Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, povezano s više koruptivnih kaznenih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe", potvrđeno je za RSE iz državnog tužilaštva 6. decembra, kada je državni ministar uhapšen.

On je potom uputio ostavku, koju je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija prihvatio 19. decembra, te je Lučića razriješio sa dužnosti ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Sud BiH je Lučiću odredio mjere zabrane, tj. zabranu napuštanja boravišta, zabranu putovanja, te zabranu sastajanja s određenim osobama.

U aprilu prošle godine službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su uhapsili Miloša Nikolića, pratioca ministra Lučića i službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, policijske agencije nadležne, pored ostalog, za osiguranje tzv. VIP osoba, ambasada i dužnosnika BiH kojima se odobri policijsko osiguranje.

Nikolić je uhapšen u prodaji deset kilograma droge "spida" i osumnjičen je za organizovani kriminal, proizvodnju i promet opojnim drogama kao i zloupotrebu službenog položaja.

XS
SM
MD
LG