Dostupni linkovi

Hapšenja, pretresi i traganje za kontaktima nakon napada na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi

Ažurirano

Bosanska Krupa, 26. oktobra 2024.

Policija je uhapsila osam osoba koji se dovode u vezu sa terorističkim napadom maloljetnika na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi, u kojem je jedan policajac ubijen a drugi ranjen. Kontaktiran je i EUROPOL i radi se na identifikaciji osoba koje su sa napadačem bile u kontaktu.

Petnaestogodišnjak je u četvrtak navečer, 24. oktobra upao u policijsku stanicu ovom mjestu na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine i ubio policajca Ozrena Marana i ranio policajca Avdu Hasanovića.

'Ovo se nije moglo ni naslutiti' - građani Bosanske Krupe o terorističkom napadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) Adnan Beganović rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je 25. oktobra naveče u policijskoj akciji na području Bihaća i Bosanske Krupe uhapšeno osam osoba.

Naveo je da su izvršeni pretresi stambenih objekata i pronađena određena količina naouružanja, municije, laptopa, telefona, prenosivih usb stikera, veća količina novca, veća količina papirnih listića na arapskom jeziku.

Akciju su proveli pripadnici kriminalističke policije USK, uz asistenciju Agencije za državnu sigurnost (SIPA), rekao je portparol.

Iz SIPE su RSE kazali da su pripadnici te agencije u akciji sa policajcima USK i Federalnog MUP-a pretresli devet lokacija na području Bihaća i Bosanske Krupe i uhapsili sedam osoba "zbog sumnje da su počinili krivično djelo terorizam". Akcija je provedena po nalogu Suda i Tužiteljstva BiH, kazala je za RSE portparol SIPA-e Jelena Miovčić.

Federalna uprava policije, koja je uključena u istragu u ovom slučaju, objavila je 26. oktobra da se radi na identifikaciji osoba koje su bile u komunikaciji sa osumnjičenim za napad.

Navode da su stupili u kontakt i sa EUROPOL-om kako bi se dobile korisne informacije o profilu na društvenim mrežama koje je koristio maloljetnik osumjičen za napad, te da su otvorili i oduzete mobilne telefone koje je koristio.

U Novom Gradu (ranije Bosanskom Novom) u subotu 26. oktobra, biće sahranjen policajac Ozren Maran iz ove opštine, ubijen u Bosanskoj Krupi u napadu maloljetnika na policijsku stanicu.

Načelnik Opštine Novi Grad Miroslav Drljača je proglasio Dan žalosti na dan sahrane ubijenog policajca Marana.

Vlada USK proglasila je takođe Dan žalosti na dan sahrane pripadnika kantonalnog MUP-a Ozrena Marana.

Bosanska Krupa u šoku, istraga nakon što je maloljetnik ubio policajca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Šta je motivisalo maloljetnog ubicu iz Bosanske Krupe, nije poznato.

Zvaničnici iz tog grada na zapadu BiH, nisu ni demantirali, ni potvrdili medijske navode o vjerski motiviranom potezu dječaka koji je u četvrtak navečer, 24. oktobra ušao u policijsku stanicu, pokrivenog lica, i nožem ubio jednog, a ranio drugog policajca.

S obzirom na to da je riječ o maloljetniku i da je istraga u toku, osim informacije da su iz njegovog doma oduzeti određeni predmeti, drugih detalja nije bilo.

Glavna tužiteljica USK rekla je da je riječ o terorističkom činu.

Stručjak za sigurnosna pitanja Safet Mušić u razgovoru za RSE je rekao kako se "radi se o napadu na policijsku stanicu i samim time na državnu instituciju, što opet izaziva i strah i paniku i to su neki od glavnih elementa kada neko djelo možemo okarakterisati kao terorističko". Ipak, kako je kazao, "nedostaje politički motiv".

Policija Unsko-sanskog kantona rekla je da nisu imali ranije prijetnje ili saznanja o napadu na policijsku stanicu, niti im osoba koja je izvršila napad bila poznata od ranije.

XS
SM
MD
LG