Dostupni linkovi

Britanski premijer optužuje Putina i Rusiju za 'ratne zločine' u Ukrajini


Premijer Velike Britanije Boris Johnson
Premijer Velike Britanije Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će njegova zemlja povećati sankcije Moskvi i pojačati vojnu pomoć Ukrajini nakon "odvratnih napada na civile" od strane Rusije u Buči i Irpinu kod Kijeva.

"Učiniću sve što je u mojoj moći da izgladnjim ratnu mašinu (ruskog predsednika Vladimira) Putina", naveo je Johnson u saopštenju od 3. aprila.

"Pojačavamo naše sankcije i vojnu podršku i jačamo naš paket humanitarne podrške kako bismo pomogli onima kojima je potrebna pomoć na terenu", rekao je.

Johnson, koji je zauzeo čvrst stav prema Moskvi nakon njenog napada na Ukrajinu, rekao je da su smrtonosni napadi u blizini Kijeva dokaz da Rusija čini ratne zločine u Ukrajini.

"Užasni napadi Rusije na nevine civile u Irpinu i Buči su još jedan dokaz da Putin i njegova vojska čine ratne zločine u Ukrajini", rekao je.

Ukrajinska glavna tužiteljka Irina Venediktova rekla je 3. aprila da su tužioci koji istražuju moguće ratne zločine Rusije pronašli 410 tela u gradovima u blizini Kijeva i da je 140 ispitano.

Rusija je odbacila optužbe da su njene snage bile umešane u ubistvo civila u gradu Buča u blizini ukrajinske prestonice usred međunarodnog negodovanja i optužbi moskovskih snaga za zverstva u oblasti Kijeva i drugde u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG