Dostupni linkovi

Odložen beogradski koncert ruskog pijaniste koji je pozvao na isključenje struje Kijevu


Kako je saopštio BEMUS 16. oktobra, novi termin koncerta Borisa Berezovskog biće objavljen "naknadno", uz napomenu da se očekuje u okviru ovogodišnjeg festivala. 
Kako je saopštio BEMUS 16. oktobra, novi termin koncerta Borisa Berezovskog biće objavljen "naknadno", uz napomenu da se očekuje u okviru ovogodišnjeg festivala. 

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) saopštile su da je odložen koncert ruskog pijaniste Borisa Berezovskog, koji je bio predviđen za 16. oktobra navečer u Kolarčevoj zadužbini, u okviru festivala.

Berezovski se našao na meti kritika međunarodne javnosti, jer je po početku ruske invazije na Ukrajinu pozvao na isključenje struje Kijevu.

Kako je saopštio BEMUS, novi termin koncerta biće objavljen "naknadno", uz napomenu da se očekuje u okviru ovogodišnjeg festivala.

BEMUS je najstariji festival umetničke muzike u Srbiji, a osnivač festivala je Skupština grada Beograda.

Berezovski nakon izjave o ratu u Ukrajini ne spada u dobrodošle umetnike na Zapadu, napustio ga je dugogodišnji agent, a otkazani su mu i pojedini koncerti.

Šta je Berezovski rekao?

U nedeljama nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, pijanista Boris Berezovski šokirao je svet klasične muzike pozivom da se pojača pritisak na Ukrajinu prekidom struje u glavnom gradu Kijevu, kako je ranije pisao RSE.

Berezovski je, kako je preneo AFP, to rekao u emisiji uživo 10. marta 2022. na prokremljskom Kanalu 1.

"Imam jedno naivno pitanje... Razumem da ih sažaljevamo, da postupamo delikatno, ali zar ne bismo mogli da prestanemo da brinemo o njima već da ih opkolimo i isključimo struju" pitao je Berezovski.

Boris Berezovski nije odgovorio na raniji upit RSE o tome kako odgovara na kritike zbog ove izjave, te da li se od iste ogradio.

Francuski list Figaro objavio je saopštenje Berezovskog od 15. marta 2022. u kome je naveo da je njegova "naivna namera" bila da se dođe do "mogućih rešenja da se aktuelna drama što pre završi."

"Kada sam tražio mogućnost nestanka struje, namera mi je bila da se izbegnu bombe na Kijev i još dramatičnija humanitarna katastrofa. Ali prekinuli su me pre nego što sam uspeo da završim", naveo je.

Berezovski je u tom saopštenju dodao da se više neće izjašnjavati o pitanjima koja nisu u vezi sa njegovom umetnošću.

Nakon izjave o isključenju struje Kijevu, počele su da stižu reakcije iz sveta klasične muzike.

Produkcijska kuća Sarfati, koja je predstavljala Berezovskog skoro 20 godina, saopštila je da najoštrije osuđuje njegove komentare i da mora da suspenduje saradnju.

Usledila su i otkazivanja koncerata.

Kako je reagovao BEMUS?

Umetnički direktor BEMUS-a, dirigent Bojan Suđić, rekao je ranije za RSE da je Boris Berezovski "jedan od vodećih svetskih pijanista i to je jedini razlog zbog koga je pozvan da svojim nastupom uveliča ovogodišnji BEMUS."

On je dodao da Berezovskog dugo prati kao umetnika, ali da je za njegovu izjavu o isključenju struje Kijevu prvi put čuo od novinara RSE i da tu izjavu "svakako ne deli".

"Očito je isti slučaj i sa Odborom BEMUS-a, jer su svi članovi izrazili samo veliko zadovoljstvo potvrdom njegovog učešća", naveo je Suđić.

Bez dobrodošlice na Zapadu

Da nije dobrodošao na Zapadu svedočio je i sam Boris Berezovski u pojedinim intervjuima ruskim medijima.

On je u aprilu 2022. rekao za Komsomolskaju pravdu da trenutno nema ugovore u Evropi i Americi.

"Ali uopšte se ne kajem. Štaviše, neću nastupati ni u Evropi ni u Sjedinjenim Državama dok ne priznaju, makar delimično, svoju krivicu za događaje u Ukrajini", rekao je Berezovski.

"Nemam nikakve sumnje da je za sadašnju situaciju u Ukrajini kriv kolektivni Zapad", dodao je.

Berezovski je naveo i da koncertne dvorane ne postoje samo u Sjedinjenim Državama i Evropi, te da je mnogo ponuda iz Azije i Turske.

Berezovski se takođe okrenuo i koncertima u Rusiji.

Pojedinim ruskim umetnicima zbog stavova prema ratu u Ukrajini ili bliskosti sa ruskim režimom, zatvorena su vrata koncertnih hala na Zapadu.

Oni stoga traže nove destinacije za nastupe, među kojima je i Beograd.

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, iako je podržala teritorijalni integritet Ukrajine i osudila rusku agresiju.

Kulturna protuofanziva: Ukrajina uklanja ruske simbole
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

XS
SM
MD
LG