Dostupni linkovi

Ruski ambasador pozdravio usvajanje Deklaracije 'Svesrpskog sabora'


Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko. (fotografija iz arhive)
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko. (fotografija iz arhive)

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko je na svečanosti povodom Dana Rusije podržao usvajanje Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Bocan Harčenko je 10. juna kazao da taj dokument pokazuje da Srbija i Rusija imaju više zajedničkih temelja na kojima "su gradili, grade i tek će graditi" bilateralnu saradnju, prenosi Beta.

"Dugo smo čekali ovaj važan događaj. Podudara se ono što smo čuli na Svesrpskom saboru i ono što (predsednik Rusije Vladimir) Putin naglašava kao osnovno za razvoj Rusije", rekao je.

Dokument su u okviru "Svesrpskog sabora" u Beogradu 8. juna usvojile vlade Srbije i bh. entiteta Republika Srpska. U njemu se, između ostalog, navodi da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu.

Prijemu u ruskoj amabasadi prisustvovao je premijer Srbije Miloš Vučević, kao i brojni ministri u Vladi.

Bocan Harčenko je tom prilikom poručio i da su dve zemlje u poslednjih nekoliko godina posebno imale priliku za razvoj saradnje jer Srbija ne podržava sankcije Rusiji.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu 2022, Sjedinjene Države, Britanija, Evropska unija, Australija, Kanada i Japan uveli su na hiljade sankcija Rusiji.

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja se nije pridružila zapadnim sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i čiji zvaničnici održavaju bilske veze sa Moskvom.

Kao državu kandidatkinju za članstvo u Evropskoj uniji, Brisel redovno poziva Srbiju da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Unije.

XS
SM
MD
LG