Dostupni linkovi

Uklonjene blokade, otvoreni svi granični prelazi između Kosova i Srbije


Završena blokada puteva u blizini graničnog prelaza Merdare, 7. septembar 2024.
Završena blokada puteva u blizini graničnog prelaza Merdare, 7. septembar 2024.

Svi granični prelazi između Kosova i Srbije otvoreni su za nesmetan saobraćaj, nakon blokada na srpskom delu granice, potvrdio je Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla) u subotu popodne 7. septembra.

On je u postu na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) naveo da su otvorena dva granična prelaza koje su kosovske vlasti zatvorile u petak uveče, u Brnjaku i Merdaru. Punkt na Jarinju otvoren je u subotu ujutro.

Ponovno otvaranje prelaza Brnjak i Merdare sa kosovske strane dolazi nakon što su srpska udruženja uklonila sve blokade koje su postavili dan ranije u znak protesta protiv odluka kosovskih vlasti na severu sa većinskim srpskim stanovništvom.

"Nakon što smo dobili saopštenja da su blokade maskiranih ekstremista koje su juče postavljene na teritoriji Srbije već uklonjene i videvši da nema smetnji za saobraćaj od i do graničnih prelaza Republike Kosovo, doneli smo odluku da otvorimo granične tačke Merdare i Brnjak", naveo je Svečlja na Fejsbuku.

Prethodno je Dragiša Mirić, jedan od učesnika protesta, inače predsednik udruženja "Koreni" iz Niša, za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio da je prekinuta blokada puta u blizini graničnog prelaza Merdare.

On je rekao da će udruženja čekati do 1.oktobra i ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, ponovo će krenuti u blokade.

Blokade su organizovane kao odgovor na odluke Vlade Kosova da zatvori paralelne srpske institucije na severu te zemlje.

Granični prelaz Merdare, 7. septembar 2024.
Granični prelaz Merdare, 7. septembar 2024.

Odluku da zatvore granične prelaze kosovske vlasti donele su zbog toga što, kako je rekao ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla), "maskirana lica zaustavljaju automobile i legitimišu putnike" na srpskoj strani granice.

Reporteri Radija Slobodna Evropa videli su 6. septembra maskirane osobe u blizini blokade.

U okolini graničnog prelaza Jarinje, gde su takođe bile blokade puteva, od subote ujutru nema nikoga i saobraćaj se odvija normalno s obe strane granice.

"Na graničnom prelazu Jarinje promet vozila sa obe strane granice, uključujući vozila srpskih i kosovskih registarskih oznaka, odvija se bez problema", kazao je u subotu ujutru zamenik direktora Policije Kosova za sever Veton Eljšani (Elshani).

Do blokada je došlo nakon što su kosovske vlasti zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na severu zemlje - delu u kojem većinski žive Srbi - za koje su naveli da deluju pod vođstvom Srbije, "kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo".

Okupljeni su, između ostalog, tražil vraćanje zatvorenih paralelnih srpskih institucija na severu Kosova, vraćanje srpskih dokumenata i valute koj je ukinuta početkom godine.

Zahtevaju i povlačenje kosovske policije sa severa.

Organizatori su pre blokada najavili da je za učesnike obezbeđen prevoz do graničnih prelaza iz više gradova Srbije. Istakli su da njihova akcija "nije u koordinaciji sa vlastima u Srbiji".

Udruženja Srba blokiraju puteve kod granica sa Kosovom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Šta je prethodilo blokadama?

Kosovske institucije objavile su 30. avgusta da su zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na severu zemlje.

Zatvorili su Kosovski okrug Mitrovica, paralelna opština Mitrovica, paralelnu opštinu Zvečan, paralelnu opštinu Zubin Potok i paralelnu opštinu Leposavić.

Na Kosovu postoje opštine, preduzeća, vrtići, osnovne i srednje škole i javni univerziteti koje direktno finansira Vlada Srbije, a koji se nalaze u gradovima i mestima u kojima žive Srbi.

Prema zakonima Kosova, ove institucije su nelegalne.

Zatvaranje paralelnih srpskih institucija izazvalo je reakcije Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Velike Britanije i Francuske.

Oni su naveli da su akcije kosovskih vlasti sprovedene bez konsultacija sa zapadnim partnerima i da rizikuju povećanje napetosti i uticaj na najugroženije.

Akcija na severu Kosova preduzeta je u trenutku kada je Vlada Kosova već suočena s kritikama međunarodne zajednice zbog "jednostranih i nekoordiniranih" akcija.

Centralna banka Kosova zabranila je korišćenje srpskog dinara za plaćanje 1. februara. Od tada je evro jedina valuta koja može da se koristi u ovoj državi.

Takođe, kosovska izvršna vlast želi da otvori glavni most preko reke Ibar u Mitrovici.

Kosovo i Srbija su 2013. godine u dijalogu za normalizaciju odnosa u Briselu postigli dogovor o gašenju paralelnih institucija, ali sporazum još nije u potpunosti sproveden.

XS
SM
MD
LG