Dostupni linkovi

Četvrti dan blokade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu


Studenti novosadskog Filozofskog fakulteta blokiraju zgradu Rektorata, 2. jul 2024.
Studenti novosadskog Filozofskog fakulteta blokiraju zgradu Rektorata, 2. jul 2024.

Studenti iz neformalne grupe "Stav" četvrti dan blokiraju zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu (UNS), u kojoj je u ponedeljak trebalo da se održe izbori za studentski parlament.

Kako prenosi agencija Beta, aktivista grupe "Stav" Branislav Đorđević rekao je da je u utorak sa rektorom UNS Dejanom Madićem dogovoreno da u sredu ujutru počnu pregovori predstavnika Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta i aktivista grupe "Stav", ali da se za sada druga strana nije pojavila.

"Niko nam se ne javlja, tako da ćemo ih mi danas čekati. Trebalo bi da razgovaramo sa predsednicom Studentskog parlamenta Ivanom Macak, dok bi rektor Madić tu igrao ulogu medijatora", precizirao je Đorđević, a prenela Beta.

Đorđević je potvrdio i da je noć protekla mirno, kao i da je zaposlenima javljeno da ne dolaze na posao ni 3. jula.

Aktivisti grupe "Stav" sastali su se u utorak sa rektorom UNS Dejanom Madićem, koji je nakon razgovora rekao da Rektorat i Dekanat ne bi trebalo da se mešaju u izbore.

Neformalna grupa "Stav" već mesecima traži da se izmeni pravilnik o izboru studentskih predstavnika, jer on ne omogućava, kako kažu, ravnopravno učešće svih u izbornoj trci, jer mogu da se kandiduju samo registrovane studentske organizacije.

Takođe, ova grupa studenata protivi se održavanju izbora za studentski parlament Filozofskog fakulteta van zgrade fakulteta, jer kako navode, prema važećim pravilima oni moraju da se održe u zgradi te visokoškolske ustanove.

Studenti najavljuju da će zgrada Rektorata ostati u blokadi dok Studentski parlament ne održi sednicu na kojoj bi izmenio sporan pravilnik.

Studenti neformalne grupe "Stav" su blokirali zgradu Rektorata uoči izbora koji su bili najavljeni za 1. jul, protiveći se uslovima izbora kao i odlukom da se oni održe u toj zgradi a ne u zgradi matičnog Filozofskog fakulteta.

Ovo je peti pokušaj održavanja izbora za ovo studentsko telo Filozofskog fakulteta, a studenti te ustanove sa pravom glasa mogu da zaokruže samo jednu listu, i to sa kandidatima Studentskog saveza koji je i u prethodnom mandatu vodio studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Prilikom ranijih blokada izbora, došlo je i do fizičkog obračuna dve studentske grupe.

XS
SM
MD
LG