Dostupni linkovi

Albanija se sprema za posjetu državnog sekretara SAD Blinkena


"Dobrodošli, gospodine Blinken", transparent na zgradu univerziteta u Tirani
"Dobrodošli, gospodine Blinken", transparent na zgradu univerziteta u Tirani

Albanija vrši posljednje pripreme za doček američkog državnog sekretara Entoni (Antony) Blinkena, koji 15. februara dolazi u prvu posjetu Tirani.

Posjetu visokog američkog zvaničnika prate visoke mjere bezbjednosti.

Albanska policija pripremila je plan mjera, prema kojem od srijede veče počinje zabrana parkiranja vozila na glavnom gradskom bulevaru i obližnjim ulicama.

Očekuje se da će šef amerike diplomatije stići u četvrtak oko 11.00 časova na aerodrom u Rinasu, koji se nalazi 18 kilometara od Tirane.

A od četvrtka ujutru do završetka Blinkenove posjete, koja bi trebalo da traje do poslijepopodne, biće zabranjen saobraćaj između Tirane i Rinasa.

Sa obje strane glavnog gradskog bulevara postavljene su albanske i američke zastave.

Američke i albanske zastave duž glavnog gradskog bulevara
Američke i albanske zastave duž glavnog gradskog bulevara

Na fasadi zgrade Politehničkog univerziteta u Tirani postavljen je transparent sa natpisom "Dobrodošli, gospodine Blinken".

Jednodnevna posjeta američkog diplomate Tirani biće fokusirana na budućnost Albanije i Zapadnog Balkana.

"Želimo da istaknemo dobru saradnju koju imamo sa Albanijom, želimo da se zahvalimo onima koji su bili glavni domaćini Avganistancima koji su se našli u nevolji i z nastavak albanske tradicije pružanja utočišta onima koji su u opasnosti“, rekao je Juri (Yuri) Kim, zamjenik američkog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Kim je aludirao na prijem gotovo 2.400 avganistanskih državljana koji su pobjegli iz svoje zemlje.

U Avganistanu se na ljeto 2021. godine na vlast vratili Talibani.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler (Matthew Miller) pohvalio je Albaniju kao "ključnog partnera za stabilnost i napedak na zapadnom Balkanu", te pohvalio njen angažman u međunarodnim organizacijama.

Agencija Blinkenove posjete još nije saopštena, ali su američke vlasti najavile da će se sastati sa predsjednikom Bajramom Begajem i premijerom Edijem Ramom, sa kojima će održati i konferenciju za novinare.

Uoči ove posjete, premijer Edi Rama je izjavio da će Blinken zateći Albaniju posvećenu miru i stabilnosti u regionu.

Blinken će se susresti i sa oko 100 mladih Albanaca i Albanki, koji su učestvovali u nekom od studentskih programa koje nude Sjedinjene Države, kao što je Fulbrajt.

Hilari Klinton boravila je u Tirani 2012. godine
Hilari Klinton boravila je u Tirani 2012. godine

On će biti šesti američki državni sekretara koji je posjetio Albaniju.

Albaniju je 1991. posetio Džejms Bejker (James Baker), Medlin Olbrajt (Madeleine Albright) 2000. a 2003. godine Kolin Pauel (Colin Powell), Hilari Klinton (Hillary Clinton) 2012. a Džon Keri (John Kerry) 2016. godine.

XS
SM
MD
LG