Dostupni linkovi

Blinken tokom posete Egiptu pozvao na prekid vatre u Gazi


Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken sa ministrom spoljnih poslova Egipta Badrom Abdelatijem (Abdelatty), Kairo, 18. septembar 2024.
Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken sa ministrom spoljnih poslova Egipta Badrom Abdelatijem (Abdelatty), Kairo, 18. septembar 2024.

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken izjavio je 18. septembra u Kairu da je prekid vatre u cilju okončanja rata između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze najbolji način da se osigura regionalna stabilnost, prenela je agencija AFP.

"Svi znamo da je prekid vatre najbolja šansa za suočavanje sa humanitarnom krizom u Gazi i rizikom po regionalnu stabilnost", rekao je Blinken na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Egipta Badrom Abdelatijem (Abdelatty).

Ovo je Blinkenovo deseto putovanje u region od početka rata do kog je došlo nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. AFP prenosi da Blinkenova poseta za cilj ima da spase pregovore o okončanju sukoba, koji su u zastoju, a u kojima posreduju Egipat, Katar i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Blinken se u Kairu sastao i sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem koji je obećao da će intenzivirati napore za postizanje primirja u Pojasu Gaze.

Kabinet Sisija je nakon sastanka saopštio da su dvojica zvaničnika razgovarali kako da se inteziviraju zajednički napori Egipta, SAD i Katara kako bi se postigao napredak u pregovorima o prekidu vatre i razmeni talaca.

Sisi je takođe pozvao na "odlučnu intervenciju kako bi se uklonile prepreke za ulazak ogromnih količina pomoći" u Gazu i na okončanje izraelskih racija na Zapadnoj obali, navodi se u saopštenju.

Na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, od početka rata u Gazi nasilje je u porastu, dok Izrael gotovo svakodnevno sprovodi racije na teritoriji koju naseljavaju Palestinci.
Istovremeno, spasioci u Gazi saopštili su 18. septembra da je u vazdušnom napadu Izraela na školu Ibn Al-Hajtam u gradu Gaza poginulo pet osoba. Izrael tvrdi da su meta napada bili militanti Hamasa.

Većina od 2,4 miliona Palestinaca u Pojasu Gaze raseljena je barem jednom od početka rata.

U napadu Hamasa na Izrael poginulo je 1.205 ljudi, većinom civila, prema podacima AFP-a zasnovanima na zvaničnim podacima Izraela, uključujući taoce ubijene u zatočeništvu. Od 251 osobe zarobljene 7. oktobra, 97 se i dalje nalazi u pojasu Gaze, uključujući 33 taoca za koje izraelska vojska navodi da su mrtvi.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, pod kontrolom Hamasa, u Gazi je od početka rata u operacijama izraelske vojske ubijeno 41.272 Palestinca, što su podaci koje Ujedinjene nacije smatraju pouzdanim.

XS
SM
MD
LG