Dostupni linkovi

Blinken poručio da se radi na osiguravanju 'humanitarne pauze' u ratu u Gazi


Američki državni sekretar Antony Blinken, Bagdad, 5. novembra 2023.
Američki državni sekretar Antony Blinken, Bagdad, 5. novembra 2023.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je 5. novembra da američki dužnosnici rade na osiguravanju "humanitarne pauze" kada je u pitanju rat u Gazi, koja bi omogućila dopremanje više pomoći i izvlačenje Hasmasovih talaca.

Obraćajući se novinarima u Bagdadu, Blinken je rekao da je u ovom trenutku 100 kamiona pomoći na putu prema opkoljenoj palestinskoj enklavi, ali da to nije dovoljno.

Blinken je novinarima, također, govorio o naporima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da da se rat ne proširi na druge dijelove Bliskog istoka.

"Postoji zabrinutost da bi se mogli uključiti i drugi regionalni akteri. Ovo je vrlo hitan posao američke diplomacije", rekao je.

Također je kazao da palestinski stavovi, glasovi i težnje moraju biti "u središtu" razgovora o budućnosti Gaze.

Sedmog oktobra u napadu Hamasa, organizacije koju su SAD 1997. proglasile za terorističku, ubijeno je 1.400 ljudi, većinom civila, a oteto je više od 240.

Kao odgovor na to, izraelska vojska je napala Pojas Gaze, a do sada je prema tvrdnjama ministarstva zdravlja koje kontrolira Hamas, ubijeno oko 9.500 ljudi, takođe većinom civila.

Tokom iznenadne posjete Bagdadu, gdje je sa dužnosnicima Iraka razgovarao o rizicima eskalacije u ratu između Izraela i Hamasa, on je osudio napade na američke trupe u Iraku.

"Jasno sam dao do znanja da su napadi ili prijetnje koje dolaze od milicija koje su povezane s Iranom potpuno neprihvatljivi. Poduzet ćemo sve potrebne korake da zaštitimo naše ljude", rekao je Blinken.

Blinkenova posjeta dolazi nakon niza napada usmjerenih na baze američkih trupa u Iraku.

Američke trupe koje su smještene u Iraku su dio međunarodne koalicije za borbu protiv terorističke organizacije Islamska država. Odgovornost za većinu napada preuzela grupa pod nazivom "Islamski otpor u Iraku".

Irački premijer Mohamed Shia al-Sudani osudio je napade i rekao da su u toku istrage kako bi se utvrdili počinitelji.

Irački premijer više puta je pozvao na prekid vatre u Pojasu Gaze i opisao izraelsku vojnu operaciju na obalnom području kao "genocid" nad palestinskim narodom. Irak ne priznaje Izrael kao državu i njegova je vlada bliska Iranu, koji podržava Hamas.

Novi napad na izbjeglički kamp u Gazi, Blinken s Abasom u Ramali
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Blinkenova posjeta Iraku uslijedila je nakon boravka u okupiranoj Zapadnoj obali, te kratkog zaustavljanja na Cipru, a nije bila unaprijed najavljena iz sigurnosnih razloga.

Oko 2.500 američkih vojnika raspoređeno je u Iraku, sa zadatkom da savjetuju svoje iračke kolege u borbi protiv grupe "Islamska država".

Od početka rata između Izraela i Hamasa, 7. oktobra, niz napada raketama i bespilotnim letjelicama ciljao je na vojne baze u kojima su smještene američke snage u Iraku.

Washington je optužio Iran da je dio napada koji su također ciljali američke trupe u Siriji. Podaci koje je Pentagon objavio u petak pokazuju da je između 17. oktobra i 3. novembra bilo 17 napada u Iraku i 12 u Siriji.

XS
SM
MD
LG