Dostupni linkovi

Blagovčanin: Blokiranje zakona radi haosa u BiH


Parlamentarna skupština BiH.
Parlamentarna skupština BiH.

Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Odbora direktora Transparency International u BiH, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega su Ured visokog predstavnika, Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi i ambasade Sjedinjenih Država, Velike Britanije i drugih zapadnih zemalja optužile Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatsku demokratsku zajednicu za opstruiraju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala jer ne podržavaju usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku i Zakona o obavještajnoj agenciji BiH.

  • Volja

Mislim da BiH ulazi u jednu vrlo opasnu situaciju i da je zapravo propuštanjem da se ovi zakoni, prije svega mislim na Zakon o krivičnom postupku i Zakon o obavještajnoj agenciji, usklade sa odlukom Ustavnog suda, zemlja dovodi u situaciju da ne može efikasno da sprovodi istrage za najteža krivična djela i da čitav taj pravosudni aparat ne može da funkcioniše na način na koji je to predviđeno.

Mislim da je to vrlo, vrlo opasna situacija i da se zemlja zapravo nalazi samo na korak od haosa.

Također, bitno je imati u vidu i činjenicu da je odluka Ustavnog suda donesena prije dvije godine, dakle dvije godine je bilo dovoljno vremena da se, ukoliko je naravno postojala volja, stanje izmjeni.

  • Izbori

Mislim da možemo govoriti izvan svake razumne sumnje da je ovdje riječ o namjeri da se zemlja gurne u haotičnu situaciju u kojoj institucije ne mogu funkcionisati, u kojoj ne postoji utemeljenje za proceduralne odnose između različitih grana vlasti.

Bojim se, ukoliko se nešto dramatično ne promijeni u narednom periodu, da će Bosna i Hercegovina preći u jednu nepredvidljivu haotičnu situaciju, posebno ako sagledavamo to u nekom širem kontekstu da su također odlukom Ustavnog suda dijelovi Izbornog zakona također stavljeni van snage i da mi zapravo nemamo u ovom trenutku ni najmanju spoznaju o tome kako će i da li će država uopšte moći funkcionisati nakon oktobarskih izbora.

  • Međunarodna zajednica

Mislim da je licemjerna tvrdnja da SNSD-a da nije dio vladajuće većine kada znamo da je stvarna vlast u BiH ta takozvana, ‘akcizna koalicija’ koja je usvojila zakon o akcizama i da je ta akcizna koalicija ona koja sve kontroliše, bez obzira na fomalno različite koalicione aranžmane na različitim nivoima vlasti.

Koncentracija moći se nalazi u toj takozvanoj ‘akciznoj koaliciji’ i kada pogledate i neke prethodne neke ključne momente, počevši dakle od aranžmana sa MMF-om, vrlo lako će se vidjeti da je upravo ta koalicija donosila te odluke tako da ja dijelim mišljenje da je krivica na ove tri -- ja bih dodao tu i SDA -- političke partije.

Mislim da su ono najodgovorniji za ono što će uslijediti, a to je potpuno neizvjesna situacija i ukoliko ne budemo imali još snažniju ulogu međunarodne zajednice da BiH sigurno klizi ka haosu.

  • Svršen čin

Bojim se da je kombinacija faktora ovdje u pitanju, da se prije svega nastoji staviti van funkcije mehanizme koji bi omogućili vođenje efikasnih istraga, imajući u vidu da je ta takozvana ‘akcizna koalicija’ već više decenija na vlasti i da po nju može biti loše ukoliko sistem počne da funkcioniše u smislu provođenja istraga za najteža krivična djela.

A s druge strane, mislim da je u pitanju i politička trgovina da se zemlja zapravo dovede u jedno stanje u kojem institucije ne bi funckionisale i da se onda otvore sva pitanja o unutrašnjh organizaciji i strukturi zemlje, da se pođe s pozicija nove realnosti gdje više ništa ne funkcioniše, gdje postoje samo tri političke elite koje imaju koncenraciju moći u svojim rukama, a gdje su zapravo institucije sistema potpuno paralizovane i više ne funckionišu.

Onda u takvoj situaciji te tri političke elite pokušavaju dalje da ostvaruju svoje interese.

Mislim da se radi o taktici dovođenja pred svršen čin i da se onda iz te pozicije neke nove realnosti u kojoj institucije više ne funkcionišu traže rješenja koja bi eventualno u značajnijoj mjeri zadovoljavala interese te vladajuće strukture.

XS
SM
MD
LG