Dostupni linkovi

Biološki fakultet u Beogradu ogradio se od studije 'Rio Tinta' o uticaju na životnu sredinu


Dolina Jadra, gde 'Rio Tinto' planira otvaranje rudnika litijuma
Dolina Jadra, gde 'Rio Tinto' planira otvaranje rudnika litijuma

Biološki fakultet u Beogradu ogradio se od nacrta studije uticaja na životnu sredinu projekta "Jadar" i ocenio da sva odgovornost za tačnost podataka i iznetih predloga i stavova pripada kompaniji "Rio Tinto" i britanskoj konsultantskoj kući koja je vršila reviziju nalaza.

U saopštenju objavljenom 6. septembra, Biološki fakultet navodi da je osnov za oglašavanje u javnosti angažovanje te visokoškolske ustanove na izradi "Završnog izveštaja o pregledu uticaja projekta 'Jadar' na stanje biodiverziteta" za potrebe kompanije "Rio Sava Eksplorejšn d.o.o", koja je ćerka firma multinacionalne kompanije "Rio Tinto".

Kako kažu, u javnosti se mogao čuti "značajan broj pogrešnih, neutemeljenih, kontradiktornih i tendencioznih izjava državnih i privatnih pravnih subjekata, kao i pojedinaca, u pogledu rezultata istraživanja".

"Dodatni motiv, za ovo obraćanje, je i neadekvatno i pogrešno navođenje određenog broja ključnih podataka, faktora ugrožavanja, predloga mera zaštite, kao i generalnih zaključaka koji su izneti u 'Završnom izveštaju Biološkog fakulteta'", kažu u ovoj ustanovi.

Kako podsećaju, Biološki fakultet je u saradnji sa četiri visokoškolske i naučne institucije u Srbiji, obavio jednokratno terensko istraživanje na širem prostoru planiranog rudnika jadarita "Jadar" tokom juna i jula 2020. godine.

Dodaju da su nalazi, na zahtev firme "Rio Sava" u režimu "poslovne tajne", ali da su najznačajniji podaci o stanju biodiverziteta na istraživanom području i mogućim posledicama prezentovani u okviru naučno-stručnog skupa "Projekat 'Jadar' - šta je poznato?" održanog 6. i 7. maja 2021. godine u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Kako kažu, u glavnim zaključcima se navodi da je "stepen i obim uticaja otvaranja rudnika na ukupni biodiverzitet područja izuzetno značajan i ključno utiče na njegovu degradaciju".

"Zbog očekivanih ireverzibilnih promena u pojedinim ekosistemima, kao i rizika od značajnog ugrožavanja živog sveta Jadra, Drine i nizvodnih vodotokova, optimalna i osnovna mera za sprečavanje negativnih posledica na stanje biodiverziteta na ovom području je odustajanje od planirane eksploatacije i prerade minerala jadarita", navodi se u zaključcima istraživanja Biološkog fakulteta, koji su prezentovani na skupu SANU.

Biološki fakultet navodi da je, prema podacima iz "Nacrta studije uticaja", koju je objavila kompanija "Rio Sava Eksplorejšn d.o.o", reviziju dosadašnjih studija i izveštaja vezanih za biodiverzitet, uključujći i "Završni izveštaj Biološkog fakulteta", sprovela konsultantska kuća "The Biodiversity Consultancy" iz Kembridža, te da "sva odgovornost za tačnost podataka i iznetih predloga i stavova pripada njima i potpisnicima 'Nacrta studije uticaja', a ne stručnom timu i Biološkom fakultetu".

"Samim tim, Biološki fakultet odbacuje svaku odgovornost za iznošenje zaključaka koji su objavljeni u 'Nacrtima studije uticaja', a koji su u suprotnosti sa generalnim i opštim zaključcima objavljenim u 'Završnom izveštaju Biološkog fakulteta'", saopštio je Biološki fakultet.

U dolini Jadra u Srbiji neće litijum, dok vlast oživljava projekat Rio Tinta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

Kompanija "Rio Tinto" je polovinom juna na sopstvenu inicijativu objavila preliminarne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta "Jadar“.

Prema tvrdnjama kompanije, studije pokazuju da se projekat može realizovati u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine.

Serija protesta protiv iskopavanja litijuma počela je pre više od dve godine nezadovoljstvom građana i ekoloških aktivista, jer deo stručnjaka iz zemlje i inostranstva ukazuje da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja rečnog sliva reka i zemljišta.

Nakon što je Vlada Srbije 2022. godine, usled pritiska ekoloških protesta, stopirala projekat "Jadar", tokom 2024. odlučila je da ga "vrati u život".

To je izazvalo novu seriju protesta koji su započeli u Loznici 28. juna, a zatim su se proširili na više desetina gradova u Srbiji, da bi se najveći protest održao u Beogradu 10. avgusta.

XS
SM
MD
LG