Dostupni linkovi

Bilčik pozvao Srbiju da uskladi spoljnu politiku sa EU


Vladimir Bilčik
Vladimir Bilčik

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu (EP) Vladimir Bilčik je pozvao Srbiju da usaglasi spoljnu politiku sa politikom Evropske unije (EU).

“Srbija ima najnižu stopu usklađenosti u spoljnoj politici sa EU. Ovo se mora promeniti”, upozorio je Bilčik dodajući da je “jedina značajna politika za Srbiju da ona postepeno napreduje u ovom pogledu”.

Vladimir Bilčik je govorio na plenarnoj sednici uoči glasanja o izveštaju o Srbiji čiji je autor. Glasanje se očekuje večeras, nakon čega dokument postaje rezolucija Evropskog parlamenta. Ovaj izveštaj je u februaru odobren na Spoljnopolitičkom odboru EP.

Rezolucijom bi se trebala pozvati Srbija da pruži uverljive rezultate u oblastima pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Posebno poglavlje u izveštaju se odnosi na antievropsku retoriku u Srbiji. S tim u vezi, pozivaju se srpske vlasti da aktivnije prenose svoju posvećenost evropskim vrednostima u javnoj raspravi. Izražava se i zabrinutost da “mediji koji se finansiraju javnim sredstvima, a koji često citiraju nosioce funkcija, doprinose širenju retorike protiv EU u Srbiji”.

Takođe se ovim dokumentom izražava žaljenje zbog kampanje dezinformisanja državnih službenika tokom pandemije COVID-19 i pozivaju se vlasti u Beogradu da građanima pruže sve relevantne informacije o pandemiji.

Stoga je Bilčik u svom izlaganju zatražio od zvaničnog Beograda da se pridruži evropskoj borbi protiv spoljnih faktora, uključujući i borbu protiv dezinformacija.

Izvestilac za Srbiju je istakao neophodnost konstruktivnog nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa s Kosovom ocenivši da će sveobuhvatni sporazum imati efekat na proces pomirenja u celom regionu.

XS
SM
MD
LG