Dostupni linkovi

Bilbord podrške Vulinu na bh. planini Romaniji


Nije poznato ko je postavio bilbord podrške Aleksandru Vulinu na kome piše "Podrška za brata, tvoja Romanija".
Nije poznato ko je postavio bilbord podrške Aleksandru Vulinu na kome piše "Podrška za brata, tvoja Romanija".

Na planini Romaniji je postavljen bilbord podrške Aleksandru Vulinu, direktoru Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije, koji je odnedavno pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Ministarstvo finansija SAD stavilo je 11. jula Vulina na listu sankcija zbog navodne korupcije i umiješanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza sa Rusijom.

Nije poznato ko je postavio bilbord na kome piše "Podrška za brata, tvoja Romanija".

Na bilbordu je fotografija Aleksandra Vulina sa lijeve strane, dok je na desnom dijelu oslikana trobojka, na kojoj se nalazi grb Republike Srbije.

Bilbord je postavljen, nakon što je saopšteno kako će studentkinje Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbjednosnih studija Univerziteta u Sarajevu, koje su veličale ratne zločince i širile mržnju 11. jula na godišnjicu genocida u Srebrenici, nastaviti školovanje u glavnom gradu Srbije.

To je izjavio generalni direktor "Sarajevo-gas" Nedeljko Elek 15. jula navodeći da će, na poziv Aleksandra Vulina, njih dvije studiranje nastaviti na Akademiji za nacionalnu bezbjednost u Beogradu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet protiv dvije studentice po prijavi MUP-a Kantona Sarajevo pošto je na Instagramu jedna od njih u majici sa likom četničkog vojvode Mitra Maksimovića podigla tri prsta.

Druga je objavila fotografiju ratnog komandanta Vojske RS Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine u BiH, na kojem je ispisan tekst "Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostaćeš naš heroj".

Veličanje ratnih zločina je prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine krivično djelo.

U Srebrenici je 11. jula obilježena 28. godišnjica genocida.

Održana je komemoracija te klanjana kolektivna dženaza za još 30 žrtava.

Dodikova podrška Vulinu nakon uvođenja sankcija

Podršku Vulinu 11. jula pružio je i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, koji je, također, pod američkim sankcijama.

Dodik je rekao da je to "nagrada za njegov patriotizam i istrajanost u očuvanju prijateljskih odnosa sa Rusijom i ruskim narodom".

Podsjetio je da se i on našao na udaru američkih sankcija, jer je, kako tvrdi, Republika Srpska bila protiv uvođenja sankcija Rusiji i zastupala neutralan stav.

Dodik je dva puta stavljen na američku "crnu listu", prvi put 2017. godine zbog opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma, a potom su mu SAD uvele dodatne sankcije u januaru prošle godine, zbog umešanosti u koruptivne radnje i podrivanje Dejtonskog sporazuma. Dodiku je sankcije uvela i Velika Britanija.

Šta stoji u odluci o sankcijama?

U odluci američkog Ministarstva finansija se navodi da je Aleksandar Vulin umiješan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne aktivnosti povezane sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

Vulin je u decembru 2022. imenovan za čelnika nacionalne bezbjednosne službe – Bezbjednosno-informativne agencije.

Evropski parlament je 10. maja usvojio Rezoluciju u kojoj se izražava zabrinutost zbog imenovanja Vulina na čelo BIA-e, koji se u tekstu rezolucije opisuje kao osoba "poznata po svojoj anti-EU i prokremaljskoj retorici".

Vulin je poznat široj javnosti po oštroj retorici prema susjedima u regionu i prijateljstvu prema Rusiji.

U jednoj od posljednjih kritika na njegov račun, ambasade Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, kao i EU, kritikovali su učešće Vulina na međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji u Moskvi u maju ove godine.

Srbija je jedna od rijetkih evropskih zemalja koja se nije uskladila sa politikom sankcija ka Rusiji, zbog invazije koju je ta zemlja pokrenula na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

XS
SM
MD
LG