Dostupni linkovi

SAD svjesne izvještaja da Rusija daje ukrajinsku djecu na usvajanje


Jake Sullivan, maj 2024.
Jake Sullivan, maj 2024.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da su Sjedinjene Države svjesne "novih i vjerodostojnih izvještaja" da je Rusija na web stranice za usvajanje stavila i imena otete ukrajinske djece.

Sullivan je u izjavi od 12. juna opisao razvoj situacije kao "odvratan i užasan".

On je priznao da su ruske vlasti, otkako je pokrenuta invazija na Ukrajinu u punom obimu, deportovale stotine hiljada ukrajinskih civila u Rusiju, "uključujući djecu koja su nasilno odvojena od svojih porodica."

Naglasio je da ova djeca pripadaju njihovim porodicama, dodajući da Rusija "vodi rat ne samo protiv ukrajinske vojske već i protiv ukrajinskog naroda" i da "čini ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Ukrajini".

Prema službenim ukrajinskim podacima, više od 19.500 djece ilegalno je odvedeno i poslano u Rusiju otkako je Moskva pokrenula svoju invaziju prije gotovo dvije godine. Zelenska je upozorila da Rusija ubrzava proces posvajanja i da što su dulje tamo, to je dublji utjecaj na njihove živote.

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska pozvala je u februaru saveznike Kijeva da brže krenu u zajedničko nastojanje da primoraju Moskvu da vrati ukrajinsku djecu odvedenu u Rusiju tijekom rata, rekavši da vrijeme nije na strani djece.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), Zelenska je rekla da Ukrajina radi sa zapadnim saveznicima na razvoju pravnih mehanizama za vršenje pritiska na Moskvu da pusti djecu kući.

"Ovdje nam je, nažalost, glavni neprijatelj vrijeme, jer prije svega djeca odrastaju. Nemamo godinu, dvije, tri. Moramo ovo razumjeti. Nadam se da će današnji razgovori potaknuti naše partnere na brže djelovanje", rekla je za RSE.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu prije skoro dvije godine, vraćeno je samo 517 djece od oko 20.000 koja su ilegalno odvedena i držana u Rusiji, podaci su koje je 14. januara iznio ukrajinski komesar za ljudska prava Dmitro Lubinets.

Prema zvaničnim podacima ukrajinskih vlasti, do kraja prošle godine iz Ukrajine je u Rusiju odvedeno najmanje 19.546 djece. Broj se odnosi samo na one slučajeve koji su zvanično evidentirani, a smatra se da je stvarna cifra znatno veća.

XS
SM
MD
LG