Dostupni linkovi

Kritike prijedloga o povećanju PDV-a


Fuad Kasumović
Fuad Kasumović
Nedavno je zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović izjavio da bi BiH mogla biti prisiljena, poput Hrvatske, povećati stopu PDV-a kako bi popunila budžetski manjak. Kasumovićeva izjava u BiH dočekana je na nož, a većina političara i analitičara smatra je neozbiljnom.

Tvrde da povećanja stope poreza na dodatnu vrijednost neće biti jer bi to bio dodatni udar na, ionako, siromašno stanovništvo.

Po procjenama Međunarodnog monetarnog fonda, budžetima u BiH nedostaje oko dvije milijarde i 100 milijuna konvertibilnih maraka. Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović smatra da je povećanje PDV-a jedini izlaz iz sadašnje dubioze u BiH i iz situacije kada politički lideri ne žele da naprave ekonomičnu vlast:

„Mi smo sračunali da je za građane puno jeftinije da se poveća PDV pa da to finansiramo, nego da dižemo kredite i nadomirujemo taj deficit.“


Uvođenje veće stope kontraproduktivno


Dušanka Majkić, Foto: Midhat Poturović
Dušanka Majkić
, predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH, ocijenila je da bi uvođenje veća stope PDV-a u ovom trenutku bilo samo kontraproduktivno:

„U parlamentarnoj proceduri ne postoji nijedna inicijativa koja bi se zvala povećanje stope PDV-a. Dakle, priče na tu temu su nastale kao posljedica informacije koje zamjenik ministra finansija i trezora gospodin Kasumović u posljednje vrijeme daje, a to je više plod njegovog revolta zbog njegovog statusa u stranci očito, nego što je to plod zaista priče na temu povećanja PDV-a.“

Predsjednik Partije demokratskog progresa i delegat u Domu naroda državnog Parlamenta Mladen Ivanić prijedlog za povećanje PDV-a u BiH sa ekonomskog stanovišta ocjenjuje neozbiljnim:

Mladen Ivanić
„Krajnji efekti toga bi bili drastičan pad standarda stanovništva, posebno onog najsiromašnijeg. I početnici u ekonomiji znaju da u uslovima ekonomske krize ne smije doći do povećanja poreskih stopa, naprotiv - da je prvi korak u ekonomskoj krizi smanjenje poreskih stopa, a krajnji efekat svega bi bilo i drastično povećanje sive ekonomije. I ja mislim da je to jedna velika glupost koja je ovog trenutka prisutna na našoj političkoj sceni.“


Mesud Lakota, sekretar Udruženja potrošača u FBiH, mišljenja je da bi povećanje PDV-a bio katastrofalan potez, posebno za najsiromašnije građane:

„Ja mislim da bi ovo bio krah, posebno za ove porodice kojih ima oko 50 posto u BiH koje praktično preživljavaju. Svakako da bi došlo do povećanja cijena i ostalih artikala, kao i prehrambenih koje se najviše koriste u domaćinstvu i mislim stvarno da ne bi imalo smisla potezati za bilo kakvom promjenom stope PDV-a ili bilo kakvim zaduženjem na teret građana.“


Ne postoji ozbiljan argument za povećanje PDV-a


Većina građani BiH prijedlog da se poveća stopa PDV-a ocjenjuje lošim potezom, ali i kaže da ih od ove vlasti ništa ne bi moglo iznenaditi:

„Najbolje da nas izoluju tamo na kazan, svi - onda nek povećavaju. Neka plate spuste svoje. Haj’mo linearno da živimo.“
„Ne iznenađuje me. Naravno da je to loše, ali svakako da će država naći objašnjenje i za to.“
„Šta ćeš sa kretenima drugo i očekivati?“
„Neka smanje plate u državnoj upravi i vladi. Što moraju oni imati po 5.000, kad ja na čekanju ne dobijam ništa.“

Ne postoji nijedan ozbiljan argument za povećanje stope PDV-a, kaže ekonomski analitičar Rajko Tomaš:

„Očito da u ovoj zemlji ne postoji ozbiljna strategija o tome ko treba da snese najveći teret krize. Vlasti na ovaj način nastoje da ispostave račun poreskim obveznicima ne pitajući se kakve će to posljedice izazvati po njihovo poslovanje, kakve će posljedice izazvati po standard običnih ljudi.“

Prema mišljenju Tomaša, ugledanje na Republiku Hrvatsku, koja je nedavno svoju stopu povećala sa 22 na 23 posto, nije dobro jer je BiH, kaže, u nešto drugačijoj poziciji i dugoročno bi izazvalo ekonomski katastrofu:

„Hrvatska nastoji da izbjegne zaduženje kod MMF-a i tako stabilizuje političke i ekonomske prilike unutar zemlje. S druge strane, BiH je izvršila već zaduženje kod MMF-a i drastično je povećala spoljni dug tim zaduženjem, tako da te dvije situacije nisu u potpunosti uporedive.“

Stopa PDV-a u BiH je od njegova uvođenja prije dvije godine 17 posto na sve proizvode. Vijeće ministara BiH u pokušaju krpanja budžetskih rupa nametnulo je prije dva mjeseca nove, više poreze na cigarete, kafu i goriva.
XS
SM
MD
LG