Dostupni linkovi

Željko Komšić se obratio na samitu Krimske platforme u Kijevu


Obraćanje Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH na Na samitu Međunarodne krimske platforme, Kijev, 24. avgust 2023.
Obraćanje Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH na Na samitu Međunarodne krimske platforme, Kijev, 24. avgust 2023.

Na samitu Međunarodne krimske platforme predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u svom obraćanju 24. avgusta uporedio je situaciju u Ukrajini sa BiH.

"Dolazim iz zemlje koja je također bila žrtva agresije i pokušaja nasilnog otimanja teritorija. Kao i u slučaju Ukrajine, vojnoj agresiji daleko jače i veće vojne sile prema Bosni i Hercegovini, prethodila je politička, medijska, ekonomska, i svaka druga agresija, uključujući i ona kulturološka - pokušaj poricanja kulturološkog identiteta Bosne i Hercegovine i njezinih naroda, predstavljajući ih kao izmišljene, bez obzira na tisućugodišnju povijest postojanja bosanske državnosti", rekao je Komšić.

Kazao je da se "svi zajedno moramo suprotstaviti kršenjem suvereniteta nezavisnih država" s porukom da tu "ne smije biti kompromisa".

Dan prije, članovi Predsjedništva BiH Komšić i Denis Bećirović sastali su se sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim kada im se on zahvalio na finansijskoj podršci i pridruživanju sankcijama Evropske unije (EU) protiv Rusije.

Komšić i Bećirović su prvi visoki zvaničnici iz BiH koji su posjetili Ukrajinu od početka rata u februaru 2022.

Krimska plaforma je inicijativa koju je pokrenulo ukrajinsko Ministarstvo inostranih poslova, s ciljem afimisanja teritorijalnog integriteta i cjelovitosti države, uključujući reintegraciju Krima kojeg je Rusija okupirala i anektirala 2014. godine.

XS
SM
MD
LG