Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH radi na predmetu koji se odnosi na prijetnje bombom u vojnim objektima


Oružane snage BiH, decembar 2019.
Oružane snage BiH, decembar 2019.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine radi na predmetu koji se odnosi na nedavne dojave bombom u vojnim objektima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, potvrđeno je u petak za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove pravosudne institucije.

"Predmet je u radu. Tužiteljska odluka još nije donesena", kazali su u odgovoru za RSE.

Oružanim snagama BiH je 1. oktobra putem elektronske pošte stigla dojava o mogućoj postavljenoj eksplozivnoj napravi, rekli su ranije za RSE iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ne navodeći lokaciju.

Iz Agencije su naveli da po zahtjevu Tužilaštva BiH intenzivno rade na pronalasku IP adrese osobe koja je uputila prijetnju.

O prijetnji bombom u Oružanim snagama BiH, SIPA je obavijestila NATO, FBI, te Europol, kao i domaće policijske agencije u Bosni i Hercegovini.

Oružane snage Bosne i Hercegovine su nakon toga podigle stepen sigurnosti u vojnim objektima zbog prijetećih dojava bombom, potvrdio je u ranijoj izavi za Radio Slobodna Evropa zamjenik ministra odbrane BiH, Aleksandar Goganović.

"Navodi o određenim prijetnjama su se pojavili i nadležne institucije provode istragu, te istu ne želimo komentarisati do završetka istrage. Ministarstvo odbrane i Zajednički štab Oružanih snaga BiH iz mjera predostrožnosti su poduzeli operativne mjere za zaštitu personala, objekata i materijalnih sredstava na vojnim lokacijama, pojačava se straža", rekao je Goganović.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je prije nekoliko dana naložilo i povećanje nivoa sigurnosne pripravnosti kako bi se smanjio rizik od eventualnih ugrožavanja sigurnosti, ne samo vojnih objekata, već i građana BiH, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako navode u saopštenju od 21. oktobra, reaguju "u skladu sa nedavnim prijetnjama terorističkim napadima na vojne lokacije Oružanih snaga (OS) BiH".

"Posebno se pažnja posvećuje mogućim upotrebama bespilotnih letjelica (dronova) u ovakvim napadima", navode iz Ministarstva, te podsjećaju da su letovi dronovima iznad vojnih objekata i zona OS BiH zakonom zabranjeni bez njihovog odobrenja.

U saopštenju zaključuju da će "nastaviti preduzimati sve potrebne mjere i radnje kako bi se osigurala puna zaštita vojne infrastrukture i sigurnost građana Bosne i Hercegovine".

XS
SM
MD
LG