Dostupni linkovi

Šef Vijeća ministara BiH bez saglasnosti Predsjedništva na samitu 'Otvoreni Balkan'


Zoran Tegeltija bio je i na samitu inicijative "Otvoreni Balkan" u junu ove godine u Ohridu
Zoran Tegeltija bio je i na samitu inicijative "Otvoreni Balkan" u junu ove godine u Ohridu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija prisustvovaće u petak, 2. septembra na Samitu "Otvoreni Balkan" u Beogradu, navodi se u saopštenju za javnost iz njegovog kabineta.

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno da Tegeltija o tome nije obavijestio Predsjedništvo BiH, koje vodi vanjsku politiku.

"Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o tome da se priključi inicijativi 'Otvoreni Balkan', niti je predsjedavujući Vijeća ministara ponudio platformu za nastup u Beogradu", navodi se iz Džaferovićevog kabineta za RSE.

Tegeltija je prisustvovao i u junu ove godine na samitu u Ohridu, iako ni tada Predsjedništvo BiH, kako je to iznio jedan od njegova tri člana Šefik Džaferović, nije bilo obaviješteno.

Osnivači "Otvorenog Balkana", premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, osmislili su ovaj koncept 2019. godine sa ciljem, kako je navedeno, stvaranje područja slobodnog kretanja ljudi, robe i usluga na Zapadnom Balkanu.

XS
SM
MD
LG