Dostupni linkovi

Pokušaj ubistva žene u Bijeljini, partner preminuo nakon skoka s balkona


Protest protiv nasilja, Sarajevo, august 2023.
Protest protiv nasilja, Sarajevo, august 2023.

Četrdesetogodišnji muškarac je preminuo u bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini, na sjeveroistoku BiH, od povreda koje je zadobio skokom s četvrtog sprata na trafo stanicu, saopćeno je iz Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina.

Prethodno je muškarac pokušao ubiti nožem svoju dugogodišnju djevojku.

"U svom stanu nožem je nanio više ubodnih rana svojoj dugogodišnjoj djevojci nakon čega je skočio sa balkona i pao na trafo stanicu. Muškarac je jutros preminuo uslijed zadobijenih povreda.", saopćili su Tužilaštva.

U posljednjih deset dana u Bosni i Hercegovini su ubijene dvije žene. Ubice su bile njihovi partneri.

Posljednje ubistvo se dogodilo u ponedjeljak, 21. augusta kada je muškarac u porodičnoj kući, nedaleko od Živinica, na sjeveroistoku BiH, ubio svoju partnericu.

Nakon toga muškarac je izvršio samoubistvo.

Iz MUP-a TK za RSE su naveli kako se u trenutku pucnjave u porodičnoj kući nalazilo i maloljetno dijete.

"Dijete je u srodstvu sa stradalom ženom. U rad je uključen i Centar za socijalni rad Živinice, djetetu je ukazana psihološka pomoć, te je izmješteno na sigurno, do dolaska roditelja – staratelja, koji se nalazi na radu u inostranstvu", navedeno je iz MUP-a TK za RSE.

Dodali su i da je izdat nalog za provjeru oružja ubice iz Živinica.

"Izdat je nalog za vršenje provjera vatrenog oružja u, u smislu da li se radi o oružju za koje je izdata dozvola za držanje i nošenje oružja", ističu iz MUP-a.

Prije ubistva u Živinicima, 11. augusta Nermin Sulejmanović iz Gradačca ubio je 11. augusta partnericu i još dvije osobe, dok je tri ranio. Tada je ranjen i policajac.

Ubistvo partnerice Nizame Hećimović, Sulejmanović je prenosio uživo na Instagramu koji je kasnije uklonjen, a u toku policijske akcije počinio je samoubistvo.

Nakon trostrukog ubistva, stanovnici Gradačca su izašli na proteste zahtjevajući uspostavu posebne službe za podršku žrtvama nasilja, otvaranje sigurne kuće u Gradačcu, te formiranje posebnog policijskog odjela koji će primati i obrađivati pozive kojima se prijavljuje nasilje i traži zaštita.

Ured disciplinskog tužioca formirao je 14. augusta predmet na osnovu članaka objavljenih u medijima o postupanju sutkinje Općinskog suda u Gradačcu Lejle Numanović koja je odbila izreći mjeru zabrane Nizami Hećimović, koja je četiri dana prije ubstva prijavila nasilje u porodici.

Prema zvaničnim podacima u BiH je tokom 2021. i 2022. ubijeno 19 žena, a najvećem broju ubistava prethodilo je dugotrajno nasilje koje nije bilo prijavljivano ili je bilo prijavljivano, ali je izostala adekvatna reakcija institucija.

Zbog femicida i nasilja nad ženama, u nekoliko gradova u BiH, Hrvatskoj i Srbiji su održani protesti 21. augusta.

XS
SM
MD
LG