Dostupni linkovi

Požari na jugu BiH: Izgorjela kuća i štale


Požar u blizini Jablanice u Bosni i Hercegovini 12. avgust 2021.
Požar u blizini Jablanice u Bosni i Hercegovini 12. avgust 2021.

U požarima, koji već danima bjesne na brdskim terenima južne Bosne i Hercegovine (BiH), u protekla 24 sata izgorjela je jedna kuća i dvije štale. To je u petak, 13. augusta, ujutro saopćeno iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), sa sjedištem u Mostaru.

Posebno teško stanje je na području lokalnih zajednica Čapljine, Stoca i Jablanice.

“U mjestu Zaušlje izgorjele su kuća i dvije štale. Požar je i dalje aktivan”, stoji u izvještaju Civilne zaštite HNK-a o stanju na širem području Grada Čapljine. “Vatrogasne ekipe i dalje su na terenu Budisavine. Na lokalitetu Budisavine se uslijed požarišta aktiviralo, čulo par eksplozija”, dodaje se.

Na području općine Stolac, gdje takođe danima bjesne požari, u izvještaju Civilne zaštite se navodi da je u četvrtak usljed jakog vjetra u 15 sati došlo do proširenja požara, ispred naseljenih mjesta Zaušje i Stupišta.

“Gorjela je trava, nisko i visoko raslinje. Zbog nepristupačnosti terena otežano je gašenje na gore navedenim lokacijama. Na ispomoći jučer su bili pripadnici PVP (Profesionalne vatrogasne postrojbe, op. RSE) Čapljina sa jednim vozilom i tri vatrogasca”, javili su iz Civilne zaštite.

Kako je navedeno požar je trenutno i dalje aktivan, ali ne prijeti gore navedenim naseljenim mjestima. Na terenu su pripadnici DVD (Dobrovoljnog vatrogasnog društva, op. RSE) Stolac i lokalno stanovništvo.

Na području općine Jablanica, vatrogasci su tokom cijelog dana u četvrtak osiguravali požarište na lokalitetu kod Komadinovog Vrela, te ugasili požar ispod magistralnog puta M-17 na lokalitetu Rečina i mjestu Crnaje.

“Sinoć su vatrogasci uspjeli da održe pod kontrolom požar u širem pojasu iznad željezničke pruge, dok je jedan krak požara u stjenovitom, veoma strmom i nepristupačnom terenu u popodnevnim i večernjim satima bio u razbuktaloj fazi. Požar u tom dijelu je i dalje aktivan”, stoji, takođe, u izvještaju hercegovačko-neretvanske Civilne zaštite.

Nešto niža temperatura zraka tokom prethodne noći utjecala je na blago smirivanje situacije na cijelom požarištu. “Nažalost, porastom temperature ponovo se očekuje pogoršanje požarne situacije”, dodaje se u biltenu, te navodi kako je tokom dana najavljena pomoć vatrogasaca iz Kantona Sarajevo.

XS
SM
MD
LG