Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za ubistva osoba srpske nacionalnosti tokom rata u okolini Foče


Zgrada Tužilaštva i Suda BiH, Sarajevo (foto arhiv)
Zgrada Tužilaštva i Suda BiH, Sarajevo (foto arhiv)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Amela Isića koji se tereti za ratni zločin na području sela Jošanica, u opštini Foča, na istoku Bosne i Hercegovine gdje je ubijeno 56 osoba srpske nacionalnosti, a 10 ranjeno.

"Optuženi, zajedno s drugim pripadnicima ARBiH (Armije Republike BiH), krajem 1992. godine su učestvovali u napadu na selo Jošanica u opštini Foča, kao i okolne zaseoke, naseljene pretežno civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti. U napadu je ubijeno 56 osoba srpske nacionalnosti, 10 osoba je ranjeno, a kuće i pomoćni objekti su uništeni i zapaljeni", navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

Dodaje se da se Isić tereti da je s drugim pripadnicima ARBiH lično učestvovao u ubistvima više žrtava u napadnutim selima, devedesetih godina prošlog vijeka, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Isić je bio pripadnik Višegradske brigade Armije RBiH.

"Optuženi se tereti za kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, organizovanje grupe ljudi i poticanje na počinjenje zločina genocida, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, te kršenja zakona i običaja ratovanja", dodaje se u optužnici.

Tužilaštvo, kako se navodi u saopštenju za javnost 23. jula, će optužbe dokazivati pozivanjem oko 160 svjedoka, jednim vještačenjem i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Isić je nastanjen u Švedskoj i ima državljanstva Bosne i Hercegovine i Švedske.

XS
SM
MD
LG