Dostupni linkovi

Broj poginulih migranata u nesreći na Drini povećan na 12


Reka Drina blizu mesta gde se prevrnuo čamac migrantima, 23. avgust 2024.
Reka Drina blizu mesta gde se prevrnuo čamac migrantima, 23. avgust 2024.

Broj migranata koji su izgubili život prilikom prevrtanja čamca na reci Drini dok su pokušavali da pređu iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu povećan je na 12, pošto je u subotu, dva dana posle nesreće, pronađeno još jedno telo.

Telo dvanaestog migranta, nastradalog prilikom prevrtanja čamca na Drini, pronađeno je u mestu Tegare kod Bratunca, rekao je za agenciju Srna vršilac dužnosti direktora Civilne zaštite entiteta Republika Srpska Boris Trninić.

Prethodno je u četvrtak i petak pronađeno 11 tela migranata nastradalih u prevrtanju čamca u noći između 21. i 22. avgusta.

Trninić je rekao da su telo dvanaestog migranta pronašli meštani Tegara.

Civilna zaštita entiteta Republika Srpska obustavila je u petak potragu jer su preživeli migranti rekla da nema više nestalih.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine naredilo je sprovođenje istrage zbog krijumčarenja migranata preko Drine, rečeno je u toj instituciji u petak za RSE.

"Nepoznate osobe sa područja Srbije u BiH (su) pokušale prokrijumčariti veći broj migranata, uslijed čega je došlo do prevrtanja čamca na rijeci Drini, grupa migranta isplivala je na obalu, a tijela više migranta izvučena su iz rijeke", navodi se u saopštenju.

'Biraju najteže puteve': Svjedočanstva volontera o mukama migranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

U Službi za poslove sa strancima BiH za RSE je rečeno da je deo migranata koji su uspeli da pređu Drinu smešten u prihvatne centre u BiH, a deo njih je u Srbiji.

Kako RSE saznaje, grupa migranata je iz Srbije pokušala da pređe u BiH u dva čamca. Prvi čamac je prešao reku, a drugi se prevrnuo.

Od spašenih 15 migranata s prvog čamca, 12 je maloletnih, navela je Služba za poslove sa strancima. Za njih je, kako je navedeno, osigurano zdravstveno zbrinjavanje i smeštaj u prihvatnim centrima u Sarajevu.

U Srbiji je Komesarijat za izbeglice i migracije saopštio da je 18 osoba spašeno, uključujući desetero dece.

XS
SM
MD
LG