Dostupni linkovi

Granična policija BiH spriječila krijmumčarenje 31 stranog državljanina


Graniča policija Bosne i Hercegovine, februar 2024.
Graniča policija Bosne i Hercegovine, februar 2024.

Graniča policija Bosne i Hercegovine spriječila je na području Velike Kladuše, na sjeverozapadu zemlje, krijumčarenje 31 stranog državljanina.

Pokušaj krijumčarenja državljana Turske, Iraka i palestinskih teritorija, otkriven je u mjestu Šmrekovac, a o svemu je obaviješteno Tužilaštvo BiH, saopćeno je iz Granične policije 9. augusta.

Također, prije tri dana je u blizini Zvornika, grada na istoku BiH, uhapšen 29-godišnji državljanin BiH A. Š., koji je čamcem pokušao, preko rijeke Drine, iz Srbije prevesti dvije državljanke Indije.

Protiv njega će Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj o počinjenom kaznenom djelu krijumčarenju osoba.

Državljanke Indije predane su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH, nakon čega je obavljena readmisija po skraćenom postupku u Srbiju.

Više od 200.000 migranata ušlo je na područje Zapadnog Balkana tokom 2023. godine, podaci su Međunarodne organizacije za migracije, iz koje navode da se migranti ne zadržavaju u balkanskim zemljama kao ranijih godina.

Putujući tzv. balkanskom migrantskom rutom, najveći broj u BiH ih dolazi iz Sirije, Afganistana, Maroka, Egipta i Alžira.

XS
SM
MD
LG